Tržby slevových serverů stoupnou před Vánoci o pětinu

Praha - Tržby slevových serverů mohou podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) v listopadu a prosinci vzrůst o pětinu, konkrétně až na 310 milionů korun měsíčně. Internetové obchody porostou o desítky procent. Hitem letošních Vánoc jsou podle APEKu vedle poukazů na pobyt na horách také romantické wellness pobyty v lázních nebo horských hotelích s nabídkou nejrůznějších masážních procedur a dalších relaxačních služeb.

„Někteří provozovatelé slevových serverů nyní poskytují speciální vánoční edici kuponů, jež jsou připraveny tak, aby obdarovanému neevokovaly pocit něčeho zlevněného,“ prohlásil výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Na slevových serverech se vedle služeb stále častěji nabízí i zboží. Například dvojka na trhu Zapakatel začala nabízet elektroniku a nabídce produktů se chystá i Slevomat. Na slevových portálech v současnosti nakupuje asi polovina české internetové populace.

V průběhu listopadu a prosince vygenerují klasické internetové obchody více než třetinu svých celoročních tržeb, tedy letos asi 14 miliard korun z celkem odhadovaných 37 miliard korun. V elektronických obchodech pořizuje dárky 95 procent uživatelů internetu. Zhruba 40 procent internetových zákazníků pak neváhá v průběhu roku za nákupy utratit deset tisíc korun.