Fondomat aneb jak získat peníze na svůj projekt

Praha – Už přes rok válcují slevové portály tuzemské spotřebitele. To hlavní, co nám slevy nabízejí, je dosažení služeb, na které bychom jinak finančně nestačili. Oku spotřebitele ale možná unikl jiný druh „matu“ – Fondomat. Leckoho při pohledu na slovo Fondomat napadne, že se jedná o peníze. A má pravdu. Fondomat je první českou crowdfundingovou platformou, která spotřebitelům umožní získávat peníze na jakékoliv aktivity či projekty, a to za pomoci sociálních sítí.

Crowdfunding je pro širší českou veřejnost vcelku neznámým pojmem, který však ve světě už dávno vyrostl z plenek. Jedná se o velmi jednoduchý, a přesto průkopnický způsob využití vlivu internetových sociálních sítí za účelem získání zvláštních finančních prostředků. Takovým způsobem pak mohou jednotlivci nebo například charitativní spolky revolučním způsobem získat finanční prostředky pro realizaci velmi různorodých projektů a aktivit. 

Průkopníky na českém trhu v podobě první crowdfundingové internetové stránky s názvem Fondomat.com, jsou dva britští umělci žijící v Praze a přátelé z dětství Joe Wakeford a Conrad Watts, kteří podle svých slov chtějí svou platformou přispět ke vzniku rozličných projektů. „Fondomat je k dispozici naprosto každému, ať už se jedná o podnikatele, umělce, charitativní organizaci nebo jednoduše někoho, kdo by rád získal peníze na svatební cestu. Fondomat je podle nás továrna na sny: co si umíte představit, to vám my pomůžeme uskutečnit,“ popisuje Watts.

Conrad Watts, spoluzakladatel Fondomatu

„Crowdfunding se po celém světě osvědčil jako nejlevnější a nejrychlejší způsob získávání pěnez jak pro charitativní, tak i pro soukromé projekty. Stejnou službu si zaslouží i Česká republika a Fondomat je tak bránou k těmto aktivitám.“

Pár kliknutí myší a už můžete začít získávat prostředky pro svůj projekt

Česká verze crowdfundigového projektu Fondomat funguje na třech jednoduchých pilířích. V první řadě je potřeba založit svůj projekt s určitým popisem, dále pak mít internetový účet u služby PayPal a pak už jen sdílet prostřednictvím internetových sítí typu Facebook, Twitter, YouTube nebo Google+, jejichž prolinkování je součástí platformy. 

Otevření internetového účtu PayPal má svůj důvod. Tím hlavním je především důvěryhodnost služby, která se těší podpoře mnoha uživatelů, ať už mezinárodních společností, nebo například mnoha regionálních nákupních serverů. Bezesporu další výhodou je, že zasílat peníze na založený účet může kdokoliv bez ohledu na to, jestli vlastní PayPal účet, a to i v zahraniční měně. V neposlední řadě je důležité podotknout, že i když by platforma Fondomatu zkrachovala, peníze se neztratí, protože chodí přímo na osobní účty zakladatelů konkrétních projektů.

Trocha legislativy aneb jak se vyhnout potížím

Jelikož se jedná o určitý druh sbírky, je podstatné se zmínit i o legislativních peripetiích. Každý dar je projektem, a ne investicí. Přispěvatelé by měli být odměněni tím, že jsou jejich jména zveřejněna na stránkách projektu, který pomohli financovat. Takto definovaná služba, na oplátku za dar, je v souladu s tuzemskými právními předpisy této země a díky této transakci uživatel nemusí registrovat příspěvky jako „veřejnou sbírku“ spadající pod zákon č. 117/2001 Sb.

Joe Wakeford, spoluzakladatel Fondomatu

„Fundraising je náročnou činností a každý, kdo pracuje pro charitu, neziskovou organizaci nebo se snaží rozjet vlastní projekt, mi to určitě potvrdí. Fondomat se snaží tuto činnost ulehčit a s pomocí sociálních sítí zvětšit šanci na úspěch.“

Jak se zadavatel projektu rozhodne poskytnout přispěvatelům odměnu za pomoc, je tedy vcelku na něm, avšak za své sliby je zcela odpovědný jen on. Pokud by se to snažil jakkoliv obejít, mohl by se dostat do značných problémů, které by mohly skončit vysokými finančními sankcemi.

Fondomat zdaleka není denní chleba jeho zakladatelů

Oba zakladatelé pocházejí z umělecky založeného prostředí. Joe Wakeford je hudební producent a Conrad Watts je spisovatelem na volné noze. Projekt založili z osobní touhy usnadnit lidem převést jejich kreativní nápady v realitu. Ale jako každá služba i provoz Fondomatu něco stojí. To vyřešili jeho tvůrci tak, že z finančních darů pro jednotlivé projekty si strhávají 4 procenta. Proč právě 4 procenta? PayPal totiž Fondomatu účtuje 3,4 % plus deset korun poplatek za přijetí darované částky. I přesto, že tedy služba není zcela zdarma, nemusí se zadavatel projektu obávat, že bude něco platit ze své peněženky. Všechny náklady na správu projektu totiž pocházejí jen z darovaných částek.

Conrad Watts (vlevo) a Joe Wakeford
Zdroj: ČT24/Fondomat.cz
Vydáno pod