Pivovary myslí na Vánoce, prodávají i speciální adventní kalendář

Praha - Velké tuzemské pivovary na letošní Vánoce připravily pro své zákazníky vánoční balení piv. Ty menší zas uvařily pro vánoční trh várky speciálních piv. V nabídce pivovarů se objevují také originální lahve nebo netradiční adventní kalendář. V tom se namísto obvyklých čokoládových bonbonů skrývají lahve zlatavého moku. Podobné akce, které se konají každoročně, vyplývají z anket mezi výrobci piva.

Pivní závěr roku se může charakterizovat zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva. Jde o ležáky a speciály, které si Češi během svátků dopřávají ve výrazně větší míře než v průběhu roku. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší.

Strakonice nabízí Čokoládový speciál a Vánoční světlý speciál

Skupina K Brewery připravila pro předvánoční období třeba speciální balení dvaceti různých piv ze sedmi svých regionálních pivovarů. „Jeho princip je obdobný jako u čokoládových adventních kalendářů, na každý den od 5. do 24. prosince je pro jeho majitele připravena jedna láhev,“ uvedla mluvčí skupiny Barbora Burešová. Uskupení, do kterého patří například pivovary Černá Hora, Rychtář a Jihlava, začala během listopadu v obchodních řetězcích prodávat také vánoční balení sedmi pivních speciálů.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Pivovary útočí na zákazníky taky designem. V regálech se tak objeví třeba jednolitrové skleněné lahve nebo lahve s korkovými uzávěry. Nebudou chybět ani doplňkové dárky jako pivní korbely, sklenice, otvíráky, tácky. Pro výrobce jsou Vánoce po létě druhou špičkou v konzumaci. I tak se ale poptávka po pivu z tuzemských pivovarů po dvou letech letos zastavila. Tuzemská pivovarská jednička, Plzeňský Prazdroj, nabídne na Vánoce světlý ležák Pilsner Urquell podobně jako loni v netradiční jednolitrové retro láhvi s keramickým uzávěrem. Také vánoční balení piv s přibalenými dárkovými předměty.

Pivovary Staropramen uvádějí na vánoční trh limitovanou edici ležáku Stella Artois v láhvi o objemu 0,75 litru s originálním designem a korkovým uzávěrem. Od konce listopadu bude možné lahev zakoupit v řetězci Makro nebo obdržet jako dárek ve vybraných restauracích nabízejících točenou Stellu. Měšťanský pivovar Strakonice zase nabízí pivo Čokoládový speciál a Vánoční světlý speciál.