Co zdraží od příštího roku?

Praha - Změna snížené sazby DPH z deseti na 14 procent by měla od příštího roku zdražit řadu služeb a zboží, včetně tepla, potravin, vodného a stočného, léků, ubytování v hotelech i pohřbů. Navíc kvůli rozvoji fotovoltaických elektráren a oslabení koruny měla stoupnout cena elektřiny a plynu, a to bez ohledu na vyšší DPH.

Analytici předpovídají, že samotné zvýšení sazby DPH příští rok zvýší inflaci o zhruba jeden procentní bod. Odhady proto mluví o tom, že průměrná inflace by měla v roce 2012 stoupnout nad tři procenta. Podle ministerstva financí zvýšení nižší sazby DPH posune inflaci nahoru o 1,1 procentního bodu.

Vyšší DPH by se nemělo plně projevit v konečných cenách zboží a služeb, myslí si hlavní ekonom Patria Finance David Marek. „Částečně jej nejspíše ponesou také obchody,“ dodal. Naopak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se změna promítne do cen v plné míře: „Ve snížené sazbě DPH se převážně nacházejí položky zboží s relativně nízkou obchodní marží, které zároveň patří mezi životní nezbytnosti.“

Porostou ceny tepla, vody i pohřbů

Od Nového roku podle odhadů Teplárenského sdružení porostou ceny tepla pro české domácnosti v rozmezí mezi šesti až devíti procenty. V některých oblastech může být ale nárůst cen i dvouciferný. Vyšší ceny kvůli DPH by se měly objevit také u vodného a stočného. Zdražení už ohlásily vodohospodářské společnosti z Olomouce, Prostějova a Přerova. 

hires
Zdroj: ČT24

Zřejmě až o několik stovek korun kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a rostoucím nákladům podraží příští rok pohřby. Zvýšení cen od ledna už oznámily první pohřební společnosti.

Podle informací Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zdraží bez ohledu na změnu DPH od ledna elektřina pro domácnosti, a to v průměru o 3,4 procenta. Hlavní vliv na zdražení elektřiny má loňský prudký rozvoj fotovoltaických elektráren a růst výroby z bioplynových stanic a zdrojů spalujících biomasu, uvádí ERÚ.

Zdraží i elektřina

ČEZ v roce 2012 zvýší ceny dodávek elektřiny v průměru o 4,9 procenta. E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, uvedl, že zachová stabilní cenu elektřiny pro domácnosti, zdražit by měla meziročně v průměru o 0,1 procenta. Pražská energetika zdraží podle odhadů ERÚ o 3,6 procenta.

Elektrické vedení
Zdroj: ČT24

Zvednou se i ceny plynu. Skupina RWE již od 19. prosince zdraží plyn pro domácnosti v průměru o devět procent. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté, celkem firma za celý rok ceny povýšila o téměř 30 procent.

Snížená sazba DPH zahrnuje potraviny, nápoje, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy i nové byty. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené, vodné a stočné, svoz komunálního odpadu. Snížená daň platí i pro dopravu, ubytovací služby i sociální a zdravotní péči. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby.