Negativní výhled ratingu může postihnout Francii i USA

Paříž – Ratingová agentura Standard & Poor's by v příštích deseti dnech mohla zhoršit ratingový výhled Francie ze „stabilního“ na „negativní“. V pondělí to s odvoláním na nejmenované zdroje na svém webu uvedl francouzský deník La Tribune. Agentura sama ale jeho informace odmítla potvrdit. Konkurenční agentura Moody's Investors Service naproti tomu varovala před zhoršením ratingu podřízeného dluhu 15 bank ze západní Evropy. Mračna s horším výhledem ratingu se navíc podle agentury Fitch stahují také nad Spojenými státy.

Ratingová společnost prý o tomto kroku chtěla informovat již minulý pátek, pak jej ale údajně z neznámých důvodů odložila. Podle agentury Reuters by takové rozhodnutí naznačovalo možné zhoršení nejvyššího francouzského úvěrového ratingu AAA. Mluvčí S&P agentuře AFP sdělil, že společnost se ke spekulacím ohledně jejích známek nevyjadřuje.

Tři přední světové ratingové společnosti, S&P, Moody's a Fitch, v současné době hodnotí úvěrovou spolehlivost Francie nejvyšší známkou. Fitch ale minulý týden varoval, že prohlubování dluhové krize v eurozóně ohrozí francouzský rating, neboť veřejné finance země mají již pouze omezenou schopnost odpovědět na nové finanční údery zvenčí.

David Marek, analytik Patria Direct

„Vlády v Evropě podceňují hloubku a příčiny dluhové krize. Je to velmi dobře vidět na případu Francie, která stále uvažuje o vysokých deficitech.“

Prioritou francouzské vlády je nejvyšší rating zachovat, řada investorů však už počítá s jeho snížením. Očekávají, že druhá největší ekonomika eurozóny vstoupí počátkem příštího roku do recese, což se promítne do dalšího zhoršení veřejných financí.

„Podle mého názoru je snížení ratingu Francie velmi pravděpodobné, tato země má velmi vysoký dluh. Její hospodářství je dlouhodobě na nízkých úrovních a také francouzské banky mají téměř největší expozici v jižních zemích eurozóny,“ míní analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Moody's varovala před snížením ratingu 15 evropských bank

Moody's naproti tomu dnes uvedla, že by mohla snížit rating podřízených dluhů 15 evropských bank. Chce vzít v úvahu, že vlády jednotlivých zemí by mohly bankám odepřít podporu v případě těžkostí. Agentura proto zároveň přeřadila do režimu pozorování s možností snížení ratingové známky 87 bank ze zemí, kde se předpokládá pomoc státu.

Sníží Moody's ratingy evropských bank?

Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank Praha

„Ohrozilo by to likviditu na mezibankovním obchodě, což by vyvolalo vlnu nedůvěry a snížení poskytování peněžního toku do mimobankovního sektoru.“

New York
Zdroj: Isifa/Rex Features/Mood Board

„Jednou z možností, jak řešit současnou krizi, je držet se návrhu Německa na společný dluhopis zemí eurozóny s nejvyšším ratingem. To znamená samotného Německa, Francie, Nizozemska a dalších,“ míní Tyleček.

Ratingové problémy se navíc nevyhýbají ani Spojeným státům. Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings v pondělí snížila výhled ratingu USA ze stabilního na negativní. Naznačila tak, že by mohla sáhnout k jeho snížení, zatím jej ale ponechala na nejvyšším možném stupni AAA. Fitch bude čekat jen do roku 2013 a pokud Washington do té doby nebude mít věrohodný plán na snižování rozpočtových výdajů, agentura patrně rating sníží.

Fitch snížila výhled ratingu USA, se snížením počká do roku 2013 

Snížením výhledu reaguje Fitch na neschopnost zvláštního výboru amerického Kongresu dohodnout se na snížení výdajů minimálně o 1,2 bilionu dolarů (zhruba 23,1 bilionu korun) v průběhu příštích deseti let. Tím se snižuje pravděpodobnost, že Američané budou mít příští rok jasný plán na snižování deficitu. S větší zátěží se naopak bude potýkat příští vláda, která vzejde z prezidentských voleb na konci příštího roku.

„Negativní výhled je odrazem klesající důvěry, kterou má agentura Fitch ve včasné přijetí fiskálních opatření nutných k tomu, aby Spojené státy vrátily své veřejné finance do udržitelných mezí a zajistily si známku na stupni AAA,“ uvádí ratingová agentura. Pravděpodobnost snížení ratingu USA je teď podle agentury více než poloviční.

Snížení ratingu ale pro zemi vždycky katastrofu znamenat nemusí. Například Japonsko má daleko vyšší dluh než Řecko a rating na AA minus, jeho dluhopisy ale drží především domácí investoři a těm na názorech velkých agentur nezáleží.