Kalousek: Moc nad námi mají dluhy, ne ratingové agentury

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v souvislosti s dluhovou krizí zdůraznil, že moc nad lidmi mají dluhy, ne ratingové agentury. Vysoké půjčky domácností a přílišné spoléhání na stát podle něj nejsou dobrým řešením. Kalousek navíc neočekává, že na dnešním setkání ministrů financí eurozóny dojde k přijetí razantních protikrizových opatření, která by uklidnila finanční trhy.

Kalousek vystoupil v úvodu fóra Zlatá koruna. Ve svém projevu s názvem „Buď budeme žít za své, nebo za nás budou rozhodovat jiní“ se zamyslel nad úskalími zadlužování států, které je v Evropě i jinde ve světě už po dlouhá desetiletí tak běžné a které stálo u zrodu dluhové krize. Kalousek nevěří, že evropští politici dokážou trhy uklidnit. Stát i firmy by se proto měly připravit na další zhoršení hospodářské situace.

Šéf českých financí dále varoval, že v tomto případě mají moc nad lidmi dluhy, a ne ratingové agentury. „Éra 40letého žití na dluh skončila, musíme tomu nyní přizpůsobit náš život,“ myslí si ministr. Podle něj by se lidé měli méně spoléhat na pomoc veřejné sféry a více se zaměřit na vlastní úsilí.

Nebankovní ůvěry
Zdroj: ČT24

Kalousek nečeká, že ministři eurozóny uklidní finanční trhy 

„Nejsem velkým optimistou, že dokáže politický establishment eurozóny nabídnout taková opatření, které razantním a důvěryhodným způsobem dokážou uklidnit finanční trhy,“ prohlásil Kalousek.

Snaha uklidnit trhy a zdolat problémy bude patřit k hlavním otázkám, kterými se ministři budou zabývat. Konkrétně jde například o to, jak posílit „palebnou sílu“ záchranného fondu eurozóny EFSF. Ta by měla podle dřívějších dohod stoupnout na zhruba bilion eur, jenže zatím je třeba doladit to, jak to provést. Situaci komplikují obavy, že původně slíbené navýšení je poměrně ambiciózní a že by síla fondu mohla být zvýšena o něco méně.

Ve hře je také varianta vytvoření fiskální unie. To by si ale vyžádalo změnu unijních smluv, což by byl běh na dlouhou trať. Kalousek v souvislosti s tím na fóru Zlaté koruny připomněl, že vznik fiskální unie je možný jen dobrovolným rozhodnutím některých zemí eurozóny. Navíc je to podle něj velmi citlivá věc.

Miroslav Kalousek o fiskální unii

„Je to nesmírně politicky citlivá věc. Fiskální unie navíc znamená prolomení primárního práva EU, a na to není čas.“

Kalousek otevřel také téma harmonizace daní

Kalousek na fóru hovořil také o harmonizaci daní. Zatímco sjednocení nepřímých daní v rámci unie považuje za prospěšné, naopak na sjednocení přímých daní by Česká republika podle něj velmi prodělala. Mezi nepřímé daně patří daň z přidané hodnoty nebo spotřební daně, mezi přímé patří například daně z příjmu fyzických osob nebo firem. Harmonizaci přímých daní v rámci Evropské unie česká vláda nepodporuje ani podle srpnového vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS).

Vydáno pod