Nejlepším městem pro byznys je letos Nová Paka

Praha – Nejlepším městem pro podnikání je letos Nová Paka. Na druhé a třetí pozici se umístily Humpolec a Nové Město nad Metují. Vyplývá to z výsledků čtvrtého ročníku soutěže Město pro byznys, kterou každoročně pořádá týdeník Ekonom. Soutěže se zúčastnilo 205 měst. Loni zvítězil Písek před Novou Pakou a Prostějovem.

Nová Paka se posunula do čela celostátního žebříčku zejména díky velmi vysokému hodnocení kvality lokality. V ní se zohledňuje mimo jiné stabilita krajiny, počet registrovaných pacientů na jednoho lékaře a kriminalita. Dobrých výsledků dosáhlo město také v oblastech pracovního trhu a podnikatelského prostředí. 

Rudolf Cogan, novopacký starosta

„Ve městě máme vysoký podíl podnikatelů, který je dán zejména tím, že lidé mají odvahu podnikat a zastupitelé jim nekladou zbytečné překážky. Město je velmi progresivní i díky průmyslové zóně, která zaručuje ekonomický růst obce.“

Ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys bylo hodnoceno 205 obcí s rozšířenou působností ve 13 krajích. Praha a její městské části se vyhodnocovaly zvlášť. V konkurenci 22 městských částí se nejlépe umístila Praha 19. Druhou příčku obsadila Praha 13, na třetím místě skončila Praha 4.

„Speciální ocenění za dobrý přístup veřejné správy udělujeme Praze 11 za dobrý web z pohledu podnikatelů, dobré výsledky v testu elektronické komunikace a péči o předškolní vzdělávání,“ informoval ředitel Oblasti Čechy střed Stavební skupiny Eurovia CS Jan Tříška.

Město pro byznys (zdroj: ČT24)

Co se v klání měst hodnotí?

Žebříček soutěže Město pro byznys je sestaven na základě 50 kritérií zaměřených na rozvoj podnikatelského prostředí, kvalitu lokality, podmínky pracovního trhu, přístup veřejné správy a ceny. Součástí hodnocení je také telefonický průzkum mezi více než 10 tisíci podnikateli.

Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem společnost Eurovia CS. Průzkum zpracovává agentura Datank a odborným garantem je Hospodářská komora ČR. Analytici agentury Datank připravili při hodnocení jednotlivých měst pro každé z nich tabulkový přehled kritérií, ve kterých si vedla dobře, či naopak nebyla úspěšná. Zástupci měst tak mají zpětnou vazbu a mohou začít pracovat přesně na těch oblastech, které podnikatelé považují za problematické.

Starosty nejvíc trápí kriminalita

Stejně jako loni provázela i letos všechna krajská kola výzkumu Město pro byznys vášnivá debata mezi starosty měst daného kraje. Zatímco v roce 2010 považovali zástupci měst za největší problém nedostatečný počet a omezenou kapacitu mateřských škol, letos je, zdá se, nejvíc trápí narůstající kriminalita a legislativní změny týkající se podpory v nezaměstnanosti. Úskalí, na která města narážejí, je ale více. „Města trápí špatná infrastruktura, odchod mladých lidí a vzdělaných lidí a pak samozřejmě dědičné zatížení, které se projevuje například v ekonomické zátěži nebo ve vzdělanostní struktuře obyvatel,“ uvedl analytik společnosti Datank Michal Kaderka.

Vydáno pod