PRE zdraží příští rok elektřinu o 2,7 procenta

Praha - Domácnosti v metropoli, které pobírají elektřinu od Pražské energetiky (PRE), zaplatí za tuto položku od příštího roku o 2,7 procenta více. Podle PRE souvisí vyšší ceny s dražší elektřinou na velkoobchodním trhu a příspěvkem na obnovitelné zdroje. ČEZ zdražuje od ledna v průměru o 4,9 procenta, E.ON o 0,1 procenta.

Petr Holubec, mluvčí PRE

„Hlavním důvodem úpravy cen je podle Energetického regulačního úřadu nárůst ceny silové elektřiny na velkoobchodním trhu o osm procent a zvýšení příspěvku na obnovitelné zdroje elektřiny. Ten letos činí zhruba 420 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Ani jeden ze zmíněných faktorů nemůže naše společnost ovlivnit.“

Vliv na růst cen má podle mluvčího PRE Petra Holubce také slabý kurz koruny. Energetický regulační úřad (ERÚ) uvádí, že průměrné zdražení elektřiny pro domácnosti má v příštím roce činit 3,4 procenta. „Navzdory všem změnám a úpravám v cenách jsme se snažili o co možná nejmenší dopad na Pražany. Neustále hledáme výhodné nabídky k nákupu elektřiny, snižujeme náklady, kde se dá,“ podotkl mluvčí.

Ještě větší zdražení čeká domácnosti, které elektřinou i topí

Zvýšení ceny elektrické energie o 2,7 procenta se týká zákazníků PRE, kteří elektřinou netopí a neohřívají s ní vodu. Těch je v Praze podle firmy asi 400 tisíc. „U nich předpokládáme navýšení ceny o necelých 270 korun za rok. Domácnosti, které své domy a byty vytápějí pomocí elektrické energie, pak mohou očekávat o něco vyšší vzrůst cen. Těch je v Praze ale výrazná menšina,“ uvedl Holubec. Zhruba o tři procenta pak PRE zdraží elektřinu podnikatelům a maloodběratelům.

Energetika
Zdroj: Andreas Rentz/ISIFA/Getty Images

Alternativní dodavatelé jako Bohemia Energy či Centropol Energy uvádí, že se snaží nabízet ceny elektřiny pod úrovní dominantních firem. „Bohemia Energy dodrží garanci nižší ceny, tedy že bude vždy lacinější než tradiční dodavatelé,“ prohlásil mediální zástupce firmy Richard Štrégl. „Naše ceny budou, stejně jako v minulých letech, zhruba o tři až deset procent pod cenami dominantních hráčů,“ dodal Lukáš Pokrupa z Centropolu.