Němci loni vydělali na zbraních nejvíc v historii

Berlín – Německo loni prodalo do zahraničí zbraně a armádní techniku za rekordní dvě miliardy eur (přes 51 miliard korun). Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel s odvoláním na zprávu o zbraňovém exportu, kterou bude ve středu schvalovat berlínská vláda. Německo je třetím největším vývozcem vojenského vybavení na světě. Některé obchody německých firem jsou však vnímány jako kontroverzní a opozice volá po větší transparentnosti při jejich schvalování.

Kromě uskutečněných zbrojních dodávek za dvě miliardy eur uzavřeli loni němečtí exportéři kontrakty za dalších pět miliard eur (128 miliard korun). V roce 2009 prodali Němci do ciziny výzbroj za 1,34 miliardy eur (34 miliard korun). Velkou část loňských obchodů tvořily ponorky, válečné lodě a tanky. Ze dvou třetin putovaly do zemí Evropské unie nebo Severoatlantické aliance. Německo však prodávalo zbraně i státům v Africe a na Arabském poloostrově, což není kvůli nedostatkům v dodržování lidských práv v těchto regionech vnímáno jako šťastné.

Tanky do Saúdské Arábie, pušky do Libye

Velké debaty letos vyvolal například souhlas vlády s prodejem více než 200 tanků typu Leopard 2A7+ Saúdské Arábii nebo záměr dodat šest až osm hlídkových lodí Angole, které už přes 30 let vládne autokratický prezident José Eduardo dos Santos. V Libyi se zase objevily německé útočné pušky G-36, které měly být oficiálně prodány do Egypta. Opoziční Zelení kvůli tomu požadují zrušit utajování rozhodnutí Spolkové bezpečnostní rady, vládního výboru, který jednotlivé zbrojní obchody do zahraničí schvaluje. Informace o nich bývají zveřejněny jen jednou do roka v takzvané zprávě o zbraňovém exportu, kterou se má německý kabinet zabývat právě tento týden.

Zelení: Chceme vetovat sporné zakázky 

„To je netransparentní,“ tvrdí Zelení, kteří by chtěli, aby němečtí poslanci dostávali zprávy o činnosti bezpečnostní rady každé čtvrtletí. Příslušný parlamentní výbor by podle nich měl mít také možnost radu kontrolovat a případné sporné zakázky i vetovat. Podle údajů Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) bylo loni Německo třetím největším vývozcem zbraní na světě po USA a Rusku. Na německé firmy připadala téměř desetina všech armádních exportů.