V Británii vyšlo do ulic na dva miliony státních zaměstnanců

Londýn – Největší protesty v dějinách země. Tak britské odbory nazývají dnešní plánovanou stávku proti vládou prosazované důchodové reformě. Do ulic by mohlo vyrazit až dva miliony zaměstnanců veřejného sektoru, kterým vadí především chystaná změna ve věku pro odchod do důchodu. Ten by se mohl zvýšit až na 68 let. České republiky by se stávka mohla dotknout na letištích, protože se do ní připojí také britští migrační úředníci.

Britskou stávku koordinuje na třicet odborářských organizací. Učitelé, nemocniční personál, zaměstnanci ve veřejné dopravě, úředníci a další chtějí protestovat proti úsporným opatřením. „Z penzijního systému odchází 3 miliardy liber a ministerstvo financí s nimi lepí rozpočtový deficit. Ten ale způsobily banky a selhání bankovního systému. A to v ten samý týden, kdy si bankéři rozdávali předvánoční bonusy za 4,5 miliardy liber,“ dodal David Prentis, šéf největší odborářské organizace zapojené do stávky Unison. Zdůraznil také, že při vyjednávání s vládou nebylo možné dosáhnout dohody.

„Vláda po nás chce, abychom pracovali déle, platili více a nakonec dostali méně. Co je to za spravedlnost?“ řekla šéfka odborového svazu UNISON Eleanor Smithová. UNISON je největší odborový svaz v Británii a sdružuje zhruba milion pracovníků ve zdravotnictví, školství a v bezpečnostních složkách.

Vláda si nicméně stojí za svým a nehodlá ustoupit. Premiér David Cameron se nechal slyšet, že změny jsou nezbytné, protože lidský život se prodlužuje. „Ještě jednou bych se zeptal odborů: proč naší ekonomice škodíte v časech, jakou jsou tyto. Ohrožujete pracovní místa. Odvolejte stávku a vraťte se k vyjednávacímu stolu,“ žádal také ministr financí George Osborne. Vláda dále varovala, že stávka bude stát místní ekonomiku až 500 milionů liber, tedy 15 miliard korun.

15.1.
Zdroj: ČT24

Pasažéři leteckých společností dnes zatím obávanému chaosu unikli, částečně i díky tomu, že u odbavovacích přepážek vypomohli úředníci. Největší londýnské letiště Heathrow i letečtí přepravci varovali, že u vstupních kontrol se mohou tvořit fronty až na 12 hodin. Zatím je však jejich provoz normální.

Síla britských odborů za posledních 30 let silně opadla. Poté, co jejich odpor zlomila premiérka Thatcherová, se členská základna výrazně snížila. Podle některých odhadů tak do ulic vyjde jen desetina celkové britské pracovní síly.