Nezaměstnanost v EU v říjnu o desetinu vzrostla

Brusel – Během října stoupla míra nezaměstnanosti v eurozóně na 10,3 procenta, a to ze zářijových 10,2 procenta. V celé Evropské unii se pak zvýšila z 9,7 na 9,8 procenta, uvedl dnes Evropský statistický úřad (Eurostat). Podle jeho odhadu v EU bylo v říjnu 23,6 milionu nezaměstnaných, z toho 16,3 milionu v unijních státech platících eurem. Proti září jejich množství stouplo o 130 tisíc v unii a o 126 tisíc v eurozóně.

Ještě loni v říjnu činila míra nezaměstnanosti v eurozóně 10,1 procenta a v celé 27členné EU 9,6 procenta. Nezaměstnaných podle statistiků meziročně přibylo o 440 tisíc v EU a o 367 tisíc v eurozóně.

Zatímco v Rakousku nezaměstnanost dosahovala v říjnu 4,1 procenta, ve Španělsku to bylo 22,8 procenta. V ČR podle metodiky evropských statistiků nezaměstnanost činila 6,7 procenta, což je šesté nejnižší číslo EU.

Vývoj nezaměstnanosti v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24

V současnosti eurozóna zažívá vážnou dluhovou krizi. Nepříznivá situace se začíná promítat i do reálné ekonomiky, která v poslední době povážlivě zpomaluje, takže se v Evropě opět hovoří o možném pádu do recese. Problémy eurozóny navíc ovlivňují i dění ve zbytku Evropy.