Strojírna Vítkovice usiluje o podíl na dostavbě Temelína

Praha - Česká strojírenská společnost Vítkovice dnes podepsala dohodu o budoucí spolupráci s americkou firmou Westinghouse, která se uchází o dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. V případě, že dostavbu bude provádět Westinghouse, Vítkovice dodají různé prvky reaktorů a mechanická zařízení. Vítkovice připravují spolupráci také s dalšími zájemci o dostavbu Temelína. Zároveň i Westinghouse jedná s dalšími českými podniky.

„S tím, jak nové jaderné projekty po celém světě nabírají na dynamice, je pro Westinghouse stále důležitější, mít silný a diverzifikovaný dodavatelský řetězec,“ uvedl prezident Westinghousu pro Evropu, Blízký Východ a Afriku Yves Brachet. Dohoda má zajistit budoucí spolupráci mezi Vítkovicemi a Westinghousem nejen na Temelínu, ale také na případných dalších projektech ve světě.

Výběrové řízení o dostavbu Temelína nyní směřuje do rozhodující fáze, uchazeči získali nedávno od provozovatele elektrárny ČEZ zadávací dokumentaci a nyní se předhánějí v získávání vazeb na české podniky. Snaží se ČEZ přesvědčit, že z dostavby bude významně profitovat český průmysl. Slibují v rámci dostavby vznik nových pracovních míst a miliardové obraty pro české podniky.

Jaderná elektrárna
Zdroj: ČT24

Vítkovice mají zájem o spolupráci se všemi účastníky tendru

Smlouvu o budoucí spolupráci podepsaly Vítkovice už také s Rosatomem, jehož součástí je další účastník temelínského tendru Atomstrojexport. O dostavbu Temelína usiluje Atomstrojexport v česko-ruském konsorciu s Škodou JS a Gidropressem. Česko-ruské konsorcium před časem uvedlo, že by jeho vítězství znamenalo zakázky pro české firmy v hodnotě až 125 miliard korun a realizace dostavby Temelína by vytvořila až 10 tisíc pracovních míst.

Vítkovice se ale snaží uzavřít dohodu i se třetím účastníkem tendru - francouzskou Arevou, se kterou nyní intenzivně jedná. „V současné době pracujeme na dohodě o spolupráci, kterou plánujeme uzavřít v prvním čtvrtletí 2012,“ uvedl ředitel Arevy pro střední Evropu Thomas Epron.

Šéf Vítkovic Jan Světlík dnes uvedl, že dohoda o spolupráci nemůže být exkluzivní záležitostí. Vítkovice mají bohaté zkušenosti s dodávkami strojírenských zařízení pro elektrárny v Česku i ve světě a na dostavbě Temelína se chtějí podílet, ať zakázku získá kdokoli. Firma již dříve uvedla, že je schopna vyrobit řadu klíčových zařízení pro Temelín.

Vítěz tendru bude znám až v roce 2013

Předložení nabídek od účastníků tendru se čeká v polovině příštího roku. V roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi tendru. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína má být hotova nejpozději v roce 2025.

Tendr na dostavbu Temelína je jednou z mála příležitostí svého druhu, které jsou nyní pro firmy věnující se jaderné energetice celosvětově k dispozici. Tři uchazeči v něm bojují o zakázku v hodnotě zhruba 500 miliard korun. Kontrakt zahrnuje kromě výstavby dvou nových reaktorů také příslib na dodávku tří dalších stejného typu.