Kalifornie: K Happy Mealu už není hračka zdarma

Kalifornie – McDonald's v Kalifornii už více než rok nesmí přidávat k nezdravým jídlům hračky zdarma. Populární fast food si ale našel díru v zákoně a snadno ho teď obchází. Nařízením se vláda už dřív snažila snížit počet obézních dětí a především ušetřit, léčba lidí s nadváhou totiž ročně stojí 168 miliard dolarů, což je asi 16 procent výdajů tamního zdravotnictví. Ještě minulý rok se obezita v Kalifornii týkala každého čtvrtého dítěte.

Maximálně 600 kalorií, nápoje bez přidaného cukru, ovoce a zelenina. Tak by mělo vypadat podle nařízení v Kalifornii zdravé jídlo pro děti. McDonald's, který nutriční hodnoty překračuje, láká děti na hračky. Aby se vyhnul nařízení, nabízí je za symbolickou cenu. Firma se také hájí tím, že kromě hranolek do dětského menu začala přidávat i zdravé potraviny. Je vždy na zákazníkovi, zdali hračku bude chtít, či nikoli.

"McDonald's se rozhodl účtovat 10 centů za hračky, které jsou přidáváné k Happy Mealu. Je to drzý a cynický pokus obejít zákon, který podporuje zdravé stravování dětí," říká Margo Wootanová, ředitelka Vědeckého centra CSPI.

Děti podle úředníků vyhledávají nezdravá jídla mimo jiné proto, že je láká nabídnutá hračka, kterou k vysoce kalorickým potravinám v rychlém občerstvení dostanou. V okrese Santa Clara zákaz platí už víc než rok. Tamní úředníci zakázali restauracím prodávat hračky jako doplněk k nabídce tučných jídel a sladkých limonád.

Kalifornie bojuje s obezitou (zdroj: ČT24)