Telefónica se chystá opustit ČR, tvrdí zdroj z firmy

Praha - Společnost Telefónica O2 se chystá kvůli vysokému zadlužení a silně konkurenčnímu prostředí opustit český trh. S odvoláním na zdroj ze společnosti to uvedl deník Financial Times Deutschland. Spekulace o odchodu se mezi zaměstnanci firmy objevily už před několika týdny. Vedení společnosti ovšem tuto zprávu popírá s tím, že se jedná o nepodložené spekulace.

Finanční situaci Telefóniky zhoršila podle Financial Times Deutschland dluhová krize. Ze svých obrovských dluhů musí nyní operátor platit vyšší úroky, než původně počítal. Z tohoto důvodu musí nyní firma šetřit. Škrtají se i investice do budování nových prodejních ploch, které jsou pro Telefónicu běžně velmi důležité. „Nebudeme moci v této oblasti investovat mnoho peněz,“ uvedl zdroj německého deníku.

Kromě českého trhu se prý chystá odejít i z Brazílie. Telekomunikační společnost by rovněž měla odprodat své podíly ve společnostech Portugal Telecom, Zon Multimedia, Hispasa a Amper.

Deníku Právo informaci o možném odchodu Telefóniky z České republiky potvrdil i jeden ze zaměstnanců tuzemské centrály mobilního operátora. „Je to ve vzduchu, tiše se o tom mluví, že se možná z Česka stáhnou a prodají to tady. Nic oficiálního k tomu není, všichni se tváří, že žádné výrazné změny se nechystají, ale přesto, když se lidé sejdou mimo práci, mluví o tom a spekulují. Mluvilo se o tom už asi před půl rokem, pak to utichlo a teď znovu,“ uvedl.

Vedení Telefóniky ale zatím spekulace o možném odchodu z ČR, které se poprvé objevily už před několika týdny, odmítá. „Nemáme žádné plány týkající se prodeje našich českých aktivit, ani jakýchkoli jiných. Jde o pouhé spekulace. Naopak, naše investice v České republice rozšiřujeme a zůstáváme stoprocentně soustředěni na naše evropské obchodní aktivity,“ upozornil již dříve mluvčí firmy v Česku Hany Farghali.

Pro fakt, že Telefónica neodchází z Česka, hovoří i to, že za prvních devět měsíců letošního roku proinvestovala téměř 3,7 miliardy korun, což je zhruba stejně jako loni. Z Česka se navíc řídí správa části sítí v Německu. Zisk české Telefóniky nicméně v posledních devíti měsících rapidně propadl na 5,8 miliardy, což je o 44 procent méně než v loňském roce.