USA se konečně podařilo srazit nezaměstanost pod 9 procent

Washington - Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v listopadu překvapivě klesla na 8,6 procenta z říjnových devíti procent. Dostala se tak na nejnižší úroveň za 2,5 roku. Americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 120 tisíc nových pracovních míst. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Analytici většinou předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny.

Dnešní data ministerstva práce jsou pro Ameriku dobrou zprávou. Trh práce konečně začíná ožívat. Kromě povzbudivých dat za listopad přinesla i revizi těch předchozích. V srpnu a říjnu podle revidovaných údajů vzniklo o 72 tisíc míst více, než ministerstvo práce původně ohlásilo.

„Trh práce se postupně uzdravuje. Je to pozvolný posun, ale děláme malé krůčky správným směrem,“ uvedl ekonom agentury Moody’s Ryan Sweet. Američané byli dlouhá léta zvyklí na velmi nízkou míru nezaměstnanosti v rozmezí mezi 4 až 5 procenty. Od léta 2008 v souvislosti s hypoteční a později hospodářskou krizí nicméně začala nezaměstnanost prudce růst a vystoupala až k 10 procentům. Snižovat se ji daří i přes veškerou snahu americké vlády jen pomalu.

I když čerstvá data ze Spojených států vyznívají optimisticky, agentura AP upozornila na možná úskalí. K výraznému poklesu nezaměstnanosti v listopadu vedlo podle ní to, že zhruba 315 tisíc lidí vzdalo snahu o hledání práce a vypadlo z registrů nezaměstnaných.