Krteček rozjel velký byznys

Praha - Šedesát let obdivují české děti slavnou postavičku Krtečka filmaře a kreslíře Zdeňka Milera. V posledních dvaceti letech si ale Krtek svou kariéru vybudoval i v zahraničí, například v Německu, Japonsku nebo Skandinávii.

Minulý rok utratili lidé po celém světě jeden a půl bilionu korun za hračky. Kopií filmů se slavnou kreslenou postavičkou Krtečka se v Česku prodalo víc než dva miliony kusů. Knižní podobu, která byla přeložena do dvaceti jazyků, si koupilo dokonce pět milionů lidí. „Mnoho rodičů chce dát dětem něco pěkného. Něco, co bude protikladem této špatné doby. A Krteček je toho příkladem,“ myslí si Blahoslav Dubeš, manažer prodeje.

Krteček je oblíbený i v Číně. Jeho popularita stoupla loni, kdy byl představen na světové výstavě v Šanghaji. V Americe se zase letos na jaře proslavil letem do vesmíru. Americký astronaut Andrew Feustel si ho totiž vzal s sebou jako talisman. Krtečka si ale cizinci kupují taky v Praze, jako suvenýr z dovolené.

Třeba ve Francii nebo v Německu vzrostl prodej hraček v říjnu v porovnání s předchozím obdobím loňského roku více než o 7 procent. Největší útraty Evropanů se ale očekávají v prosinci před Vánoci. Příjmy z hraček mají totiž stoupnout až o 60 procent. 

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)