ČNB zpráva Moody's nevykolejila, české banky jsou prý zdravé

Praha - Zpráva mezinárodní ratingové agentury Moody's, která ve čtvrtek snížila výhled pro český bankovní systém ze stabilního na negativní, nepřináší podle České národní banky pro český bankovní sektor nic zásadního ani překvapujícího. Nadále platí, že české banky jsou zdravé, dobře kapitálově vybavené, uvedla dnes ČNB.

Moody's vysvětlila snížení výhledu ekonomickým útlumem v Evropě, který může vést k dalšímu snížení kvality aktiv a ziskovosti bank. Riziko pro české banky plyne z toho, že většina z nich má vlastníky v zemích eurozóny, které ohrožuje dluhová krize.

Riziko stahování kapitálu z českých bank ČNB ovšem v současné době hodnotí jako méně závažné, to připouští i sama Moody's ve své zprávě. Průměrná angažovanost českých bank vůči zahraničním mateřským bankovním skupinám je navíc dlouhodobě výrazně pod zákonem stanoveným 25procentním limitem, tvrdí ČNB. „Pro nás nadále platí, že české banky jsou zdravé, jsou kapitálově velmi dobře vybavené a jsou samozřejmě pod bedlivých dohledem ČNB,“ zdůraznil mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance

„Trochu zarážející je, že současně s českými bankami nebyl výhled či rating zhoršen řadě evropských bank. Ratingy mnoha jiných evropských zemí a mnoha jiných evropských bank jsou v současnosti silně nadhodnoceny.“

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Centrální banka ale vidí potenciální rizika v návrzích na změnu regulace a dohledu na úrovni EU. „Problémy mateřských bank vzniklé zhoršením ekonomického prostředí v Evropě by nemusely znamenat pro české banky ohrožení jejich stability, pokud nástroje, které ČNB v oblasti regulace a ohledu nad finančním trhem má, zůstanou i do budoucna alespoň na současné úrovni,“ upozornila ČNB.

Česká národní banka nedávno provedla zátěžové testy komerčních finančních domů. Vyšly z nich dobře, jsou stabilní. Kapitálová vybavenost přesahuje 15 procent, zákonné minimum je přitom 8 procent. České banky by tak měly ustát i výrazné ekonomické šoky.