RWE se chystá propustit více než desetinu pracovníků

Berlín - Německá energetická společnost RWE působící i v Česku v nejbližších letech propustí více než osm tisíc ze 72 000 zaměstnanců. O propouštění dnes informoval list Rheinische Post s odvoláním na odbory. Jde o úsporná opatření, k nimž musí firma přistoupit kvůli tomu, že se Německo rozhodlo opustit využívání jaderné energie.

Informaci potvrdil podle agentury DPA mluvčí RWE, nicméně nechtěl říct nic konkrétního k tomu, kolik pracovních míst se bude rušit. RWE navíc čeká i prodej některého jejího majetku. V této souvislosti se mluví o tom, že firma prodá celou nebo část těžařské společnosti Dea.

V minulých měsících už koncern zahájil úsporný program v Británii, šetří i v oblasti střední a východní Evropy, kde po liberalizaci trhu čelí tvrdé konkurenci a kde chce seškrtat stovky pracovních míst. Aktivity RWE v této oblasti a v Turecku jsou řízeny společností RWE East se sídlem v Praze.

RWE doplácí na německé STOP jádru

Od ledna do září klesl skupině RWE provozní zisk o 30 procent na 4,3 miliardy eur (108 miliard korun). Pokles způsobilo rozhodnutí německé vlády a omezení jaderné elektřiny v Německu, kvůli kterému musela RWE zavřít dvě jaderné elektrárny.

Jaderná elektrárna
Zdroj: Filip Singer/ISIFA/EPA

V Česku je řídicí společností firma RWE Transgas, jejími hlavními obchodními aktivitami jsou dovoz zemního plynu a obchod se zemním plynem. Kromě RWE Gas Storage, která se stará o podzemní zásobníky, patří do RWE také regionální prodejci a distributoři a tranzitní společnost NET4GAS.

Vydáno pod