Krizový scénář počítá s 19procentní DPH

Praha - Vláda má krizový scénář pro případ, že česká ekonomika začne klesat. Pokud se naplní předpovědi ekonomů, chce kabinet sjednotit obě sazby DPH na 19 procent. S plánem, který podporuje premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek, by se totiž podle informací České televize smířily i vládní Věci veřejné. Takový krok by znamenal citelné zdražení pro všechny domácnosti.

Pokud ekonomika znovu přestane růst, chce Nečasův tým sjednotit DPH na 19 procentech. Až do teď přitom počítal se sazbou o procento a půl nižší. Vláda tak začíná připravovat další zvyšování cen potravin, veřejné dopravy, tepla nebo nových bytů. 

Petr Nečas, premiér a předseda ODS

„Za situace určité ekonomické krize, kdy bude hrozit výpadek příjmů, si dovedu představit rychlejší sjednocení DPH na 19 procentech s možnou výjimkou pro léky, knihy apod.“ 

Navíc s 19procentní daní souhlasí i ministr financí Miroslav Kalousek. Česká televize pak zjistila, že v případě velkých problémů domácí ekonomiky budou takové sjednocení podporovat i Věci veřejné, které jej doteď jednoznačně odmítaly. „Rozhodně bychom s tím neměli problém, kdyby situace v eurozóně byla kritická. Myslím si, že tato otázka bude aktuální někdy v lednu nebo v únoru,“ říká poslanec za VV a ekonomický expert strany Michal Babák. 

Reportáž Petra Vaška a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zatímco dnes stojí vzorový nákup o obsahu chleba, rohlík, máslo a mléko v průměru asi 75 korun, se změnou sazby na 19 procent by stejný nákup zdražil o šest korun. Například bochník chleba by podražil o dvě koruny, rohlík a padesát haléřů a litr mléka o korunu padesát. Opozice zvyšování DPH kvůli krizi v eurozóně jednoznačně odmítá. Podle ní by měla vláda zvýšit daně bohatým a firmám. „Je tady velmi slabá daňová výtěžnost. To znamená, že by se měli zaměřit i na čerpání daní z firem,“ říká poslanec za ČSSD Marcel Chládek. 

NERV je pro 20procentní DPH

Ještě vyšší než 19procentní sazbu prosazují členové Národní ekonomické rady vlády (NERV), kteří navrhují jednotnou sazbu DPH 20 procent. Její výběr by státu přinesl přes 60 miliard. „Myslím si, že to je jedna z krizových variant řešení nastalé situace a výpadku, který ve státním rozpočtu jednoznačně v příštím roce nastane,“ říká ekonom a člen NERVu Jan Procházka. „Měli bychom směřovat k poměru 50 na 50 úspor a nového daňového výběru,“ doplnil člen rady Michal Mejstřík. 

Zdražení při 20procentní DPH
Zdroj: ČT24

V případě, že by se DPH sjednotila na 20 procentech, by průměrná rodina měsíčně zaplatila o 425 korun víc. Nejchudší Češi by platili o 328 korun, ti nejbohatší pak až o osm set navíc. U zvýšení DPH by přitom nemuselo zůstat. Ekonomičtí poradci už za pár dní přinesou premiérovi Nečasovi balík opatření, který počítá třeba se zvýšením majetkových daní.