Itálie schválila protikrizová opatření za 30 miliard eur

Řím – Italská vláda schválila na dnešním mimořádném zasedání balík protikrizových opatření v hodnotě 30 miliard eur (754 miliard korun). Plán rozpočtových úspor, strukturálních reforem a kroků podporujících růst vypracovaný pod vedením nového premiéra Maria Montiho má ozdravit napjaté veřejné finance země, nastartovat ekonomický růst a zabránit pádu země do dluhové krize. Konkrétní podobu opatření oznámí Monti na pondělním zasedání parlamentu. Premiér zároveň prohlásil, že opatření jsou nutná „pro záchranu Itálie“ a že se vzdá svého platu ministra hospodářství a ministerského předsedy.

Podle vládního prohlášení, které citovala agentura AFP, chce kabinet zvýšit daně u nemovitostí nebo nově zdanit luxusní zboží jako lodě, letadla nebo vozy s velkým obsahem válců. „Pokud to bude nutné“, mohla by vláda od září 2012 zvýšit daň z přidané hodnoty o dva procentní body na 23 procent. Kromě toho chce Řím zakročit proti daňovým únikům. Pokud jde o důchodovou reformu, vláda počítá s výplatou penzí nikoli podle výše posledních mezd, ale na základě celkové pracovní aktivity. Zvýšit chce také věk odchodu do důchodu na 62 let pro ženy a 66 pro muže. V 66 letech by pak od roku 2018 podle BBC měly do důchodu odcházet také ženy.

Mario Monti
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Cílem Montiho vlády je dostat rozpočet do roku 2013 do vyrovnané bilance a nepodkopat přitom hospodářský růst, bez něhož je snižování dluhu nemožné. Druhým pilířem plánu proto mají být opatření na podporu ekonomického růstu, která by měla uvolnit zdroje k oživení chronicky stagnující italské ekonomiky.

Vláda se měla původně zabývat plánem reforem až v pondělí. Předseda vlády ale zdůraznil naléhavost situace tím, že překvapivě svolal ministry na nedělní odpoledne. Předcházela tomu jeho jednání s předáky politických stran a odborů. 

Itálie kývla na razantní protikrizová opatření (zdroj: ČT24)

Třetí největší ekonomika eurozóny se letos v létě dostala do centra dluhové krize a v posledních týdnech se výnosy desetiletých státních dluhopisů usadily nad kritickou hranicí sedmi procent. Itálie tak vysoké úvěrové náklady dlouhodoběji neunese. Evropská unie ale na její záchranu nemá dostatek zdrojů. Zastavit šíření krize v zemi je proto klíčové pro přežití eurozóny v nynější podobě. 

Vydáno pod