Pro případ krize zvažuje NERV zkrácení pracovního týdne

Praha – Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí zvažují kroky, které by měly České republice pomoci přežít ekonomické problémy v Evropě. Mimo jiné uvažují o uzákonění vyrovnaných rozpočtů, zvýšení jednotné sazby daně z přidané hodnoty ke 20 procentům nebo zkrácení pracovního týdne ve firmách. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Podle listu se počítá se třemi možnými scénáři vývoje, a navíc s jedním katastrofickým. Ten je zvažován pro případ, že by nastal systémový kolaps Evropy, náhle by se rozpadla eurozóna a banky by přestaly půjčovat. Zatím prý mají ekonomové z NERVu a ministerstvo asi 30 návrhů, které mají posoudit na začátku příštího týdne spolu s ministrem financí a premiérem.

Konkrétní plán změn, které mají státu pomoci překonat hospodářské otřesy, chce ministerstvo financí představit v lednu 2012. Na začátku roku už budou známy přesnější odhady vývoje české ekonomiky.

Zejména o nejčernější možnosti vývoje ministerstvo ani NERV nechtějí příliš mluvit. Pokud by se zhroutila eurozóna, bude republika bojovat o přežití, varoval již minulý týden ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Krizový scénář by na svých peněženkách pocítili úplně všichni. Někteří by skončili bez práce, jiné by nepotěšil pohled na výplatní pásky. Snižovaly by se sociální dávky a důchody.

Ze souboru opatření, která promýšlejí členové NERVu a ministerstvo financí, mimo jiné vyplývá, že masivně půjčovat na posílení hospodářství si Česko nehodlá ani v případě nejhlubší krize. „Pokud se uchýlíme ke stimulaci ekonomiky, tak jen na úkor spotřeby,“ uvedl Kalousek.

Miroslav Kalousek

„Nastává zcela nová éra - konec žití na dluh a více osobní odpovědnosti. Musíme tomu přizpůsobit své potřeby. Padá mýtus, že stát může přifukovat růst dluhem, ekonomika musí růst a stát musí tento růst zaručit.“

S tím, že by stát neměl ekonomiku za každou cenu stimulovat, souhlasí i šéf pracovní skupiny NERVu pro veřejné finance Tomáš Sedláček. Podle něj nemá smysl stimulovat českou ekonomiku, protože je malá a příliš závislá na zahraničí. „Stimulační opatření nepomohou. Nyní je důležité stabilizovat rozpočty a posílit konkurenceschopnost podniků,“ potvrzuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

S názorem za žádnou cenu nezrychlovat zadlužování státu ovšem v žádném případě nesouhlasí opozice. Podle té jsou prorůstová opatření naprosto nezbytná. Raději než zvyšování DPH, o kterém uvažuje ministerstvo financí, by zároveň raději zvýšila daně firmám.

Vydáno pod