Tygři Tichomořské aliance mezi sebou zruší víza

Ciudad de México - Po Jižní Americe bez víz. Tak by se mohli brzy pohybovat přinejmenším byznysmeni na obchodních cestách. Na víkendovém summitu v Mexiku se na tom dohodli lídři Tichomořské aliance, čítající Peru, Chile, Kolumbii a Mexiko. Země již dříve stvrdily závazek vytvořit jednotný trh, který by svým objemem překonal i skupinu Mercosur. Ekonomika zemí Jižní Ameriky nyní na rozdíl od Evropské unie roste a je stabilní.

Jižní Amerika je stále častější cíl pro lidi, kteří nemůžou v Evropě najít práci. Menší státy teď navíc dohání vedoucí brazilskou ekonomiku. Jejich hrubý domácí produkt sice zatím dohromady nedosáhne ani na HDP samotného Německa, jednu nespornou výhodu ale region má. Krizí si většina zemí již prošla.

„Latinská Amerika poroste v příštích letech přinejmenším o čtyři až pět procent a dostane se tak hned za jihovýchod Asie. Nejnižší příčky ekonomického růstu už jsme opustili,“ nechal se slyšet chilský prezident Sebastian Pinera. Úzkou spolupráci spustily Mexiko, Chile, Kolumbie a Peru už letos v dubnu na setkání v Limě. Z posledního summitu se ale musel omluvit prezident Peru - země se potýká s ekonomickou krizí. Na rozdíl od Evropy má ovšem rezervy ve výši sedmačtyřiceti miliard dolarů a sousedí s Brazílií, kam se růst přesouvá nejrychleji. 

V Latinské Americe dříme velký potenciál 

„Na rozdíl od Evropy jsou teď naše ekonomiky opravdu silné a stabilní. Mají potenciál se rozvíjet. Teď máme příležitost ostatní přesvědčit o tom, jaký potenciál v našem regionu je,“ uvedl mexický prezident Felipe Calderon. Společenství má v plánu rozšířit spolupráci s takzvanou Aliancí Andských zemí, mezi něž patří Bolívie, Kolumbie, Ekvádor a Peru.

Odborníci říkají, že by se Tichomořská aliance mohla rozvíjet rychleji něž existující regionální blok Mercosur, kam náleží Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay. „Z mnoha projektů integrace v Latinské Americe má dohoda větší šanci na úspěch,“ řekl Carlos Aquino, ředitel Centra ekonomických studií v San Marcos University v Limě. „Tyto čtyři země jsou stabilní demokracie s otevřenou ekonomikou,“ dodal.