S&P varovala Německo a dalších pět zemí před snížením ratingu

Londýn - Agentura Standard & Poor's varovala Německo a dalších pět klíčových zemí eurozóny, že by jim do 90 dnů mohla snížit rating. O chystaném kroku agentury informuje na svém webu list Financial Times (FT). Jde o země s nejvyšším ratingem AAA, které by měly sehrát zásadní roli v plánech evropských činitelů na záchranu eura. Vedle Německa se jedná o Francii, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a Lucembursko.

Ratingová agentura zprávu listu Financial Times nepopřela, z New Yorku ale vzkázala, že ji nebude jakkoli komentovat. Ke snížení ratingu by agentura mohla sáhnout kvůli sílícím hospodářským a politickým otřesům v eurozóně. Oznámení lze čekat v horizontu několika hodin, kdy agentura sdělí, že rating zmíněných šesti zemí přeřazuje do režimu pozorování s negativním výhledem, uvádí FT.

Sdělení S&P vládám dotčených zemí

„Jsme toho názoru, že slabý pokrok, jehož ve snaze zabránit dalšímu šíření finanční krize evropští lídři prozatím dosáhli, může být odrazem strukturálních nedostatků v rozhodovacím procesu v zemích eurozóny a Evropské unie.“

Zdroj: FT

V případě, že agentura ratingy sníží, bude to na stupeň AA plus. Dojde k tomu zřejmě v případě, že revize známek experty S&P nepřesvědčí, že si zmíněné země stále zaslouží hodnocení na nejvyšším možném stupni.

V současnosti jsou finanční trhy částečně připraveny na případné snížení ratingu Francie, i když i to by patrně způsobilo problémy. Málokdo ale čekal, že o nejvyšší rating by mohlo přijít i Německo.