Stát zvažuje příspěvky firmám v krizi

Praha - Stát by mohl už příští rok přispívat na udržení pracovních míst ve firmách, které se octnou bez zakázek. Na návrhu zkrácení pracovní doby, kdy se zaměstnanci spolu s pracovní dobou sníží mzda, ale na úřadu práce se neocitne, nyní pracuje skupina tripartity pod vedením ministerstva práce a sociálních věcí. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes. Takzvaný kurzaibeit využívalo Německo, kde firmy dostávaly dotace za to, že zkrátí zaměstnancům pracovní dobu, ale nebudou plošně propouštět.

„Do konce roku projedná materiál o kurzaibeitu porada vedení a v první čtvrtině roku by mohlo vzniknout legislativní znění,“ řekl náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka.

Podle MfD v současné době může firma nechat lidi část pracovního týdne doma a vyplácet jim v té době náhradu výdělku. Je to takzvaná částečná nezaměstnanost, kdy se vyplácí nejméně 60 procent mzdy. Pokud by to firma nemohla ekonomicky unést, pomohl by jí stát. „Parametry, například to, jak dlouho by se firma musela snažit sama, jsou k diskusi,“ uvedl Machotka.

Stát by pak zaměstnavateli poskytoval příspěvek na náhradu mzdy. Náklady by s firmou mohl nést napůl, částka by však byla omezena. Stát by sice vydal peníze, ale mohl by ušetřit na podporách v nezaměstnanosti.

Vydáno pod