Internetové obchody mají žně

Praha – Žně obchodníků jsou tady, vánoční nákupy Čechů na internetu vyvrcholí na přelomu tohoto a příštího týdne. Internetoví prodejci hlásí výrazný růst objednávek a předběžně počítají v předvánočním období s tržbami až 14 miliard korun, což je zhruba třetina jejich celoročních tržeb.

V pondělí 12. prosince by tržby internetových obchodů měly dosáhnout rekordních 650 milionů korun, což je zhruba sedminásobek jejich průměrné denní hodnoty. Odhaduje to internetový srovnávač cen Srovname.cz. Internetoví obchodníci by v předvánočním období podle Asociace pro elektronickou komerci měli utržit zhruba 14 miliard korun, tedy více než třetinu jejich celoročního obratu.

Největší počet objednávek lze podle dat internetového srovnávače Heureka.cz a obchodního portálu Aukro.cz očekávat v neděli, přičemž v těchto dnech vyřídí tuzemští internetoví prodejci až 160 000 objednávek denně. Na internetu je před Vánocemi největší zájem o elektroniku, parfémy, hračky, knihy, oblečení a módní doplňky. Z elektroniky lidé nejčastěji hledají a nakupují chytré mobilní telefony, tablety, čtečky knih, herní konzole a digitální fotoaparáty.

Hitem letošních Vánoc je drobná elektronika

Největší české e-shopy musí denně expedovat přes 30 000 kusů zboží. „Největšími hity jsou letos chytré telefony, tablety, čtečky knih a drobné domácí spotřebiče,“ uvádí výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Průměrná výše objednávky na internetovém srovnávači Heureka.cz činí 3 100 korun. „Průměrná cena vánočních dárků klesá. Je to dáno tím, že se lidé naučili nakupovat na internetu také levnější zboží a celkově realizují více nákupů,“ podotkl Kamil Demuth z Heureka.cz.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/thesavvyshop.info

„Největší zájem je nyní o notebooky, protože dochází k jejich zdražování, které bude pokračovat i po Novém roce. Silnými kategoriemi jsou také televize, stolní počítače, foto, video a mobilní telefony,“ upřesňuje Jaroslav Král, výkonný ředitel firmy T. S. Bohemia.

Útraty Čechů v tuzemských internetových obchodech letos podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci vzrostou až na rekordních 37 miliard korun, což je o čtyři miliardy korun více než loni. Tempo růstu by letos mělo být nižší než to loňské. Tehdy tržby oproti roku 2009 vzrostly o šest miliard korun.