Nečas: Koaliční spor o rozpočtové určení daní je umělý

Praha – ODS neblokuje jednání o rozpočtovém určení daní, které má ubrat peníze čtveřici velkých měst a přidat je obcím. Koaliční spor, který se kvůli tomu rozhořel, je uměle vyvolaný. Na dnešní tiskové konferenci to zdůraznil premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že vláda se bude rozpočtovým určením daní zabývat ve středu. Podle Nečase je ODS připravena nalézt koaliční shodu. Ve svém postoji k rozpočtovému určení daní se však s návrhem ministerstva financí rozchází. Peníze totiž nechce ubírat například Praze.

„V současné době se jedná o umělý a zbytečný spor, který jsme schopni vyřešit,“ zdůraznil premiér. Zároveň popřel, že by občanští demokraté blokovali jednání. Koalice se kvůli tomuto tématu sešla prý už třikrát s cílem nalézt kompromisní řešení. „O rozpočtovém určení jednáme a je falešné tvrdit, že průtahy má na svědomí ODS nebo předseda vlády,“ uvedl Nečas.

Kdo může za průtahy? Nečas viní ministerstvo financí

Zatímco návrh změn do připomínkového řízení poslalo už v srpnu, na stůl vlády ho šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09) dal teprve v říjnu. „O zařazení na jednání vlády požádal ministr financí až 26. září v 16:30, tedy po dvou měsících,“ upozornil Nečas. Původně se přitom očekávalo, že vláda předlohu projedná do konce října.

Taková prodleva by podle něj byla pochopitelná, kdyby ministerstvo financí řešilo stovky připomínek v rámci meziresortního připomínkového řízení. V tomto případě tomu ale tak nebylo. „Celkem ministerstvo reagovalo na 81 připomínek. Z toho však 50 připomínek neakceptovalo a rozpor u nich nadále trvá,“ podotkl premiér.

Změna v určení daní má pomoci malým obcím

Ministerstvo financí navrhuje změnu rozpočtového určení daní, podle níž by o část peněz ze sdílených daní přišla čtyři největší města Praha, Brno, Ostrava a Plzeň. Praha má mít v roce 2013 příjmy snížené o 200 milionů korun, v roce 2014 o 800 milionů korun a v roce 2016 má přijít už o 1,6 miliardy korun. Brno, Ostrava a Plzeň přijdou v prvním roce změn o 100 milionů korun a v roce 2016 o 700 milionů korun.

Naopak polepšit si mají menší obce, které zatím dostávaly v přepočtu na jednoho obyvatele ze sdílených daní mnohem méně peněz než velká města. Díky změně zákona si polepší celkem 6 241 menších měst a obcí v úhrnu o 13,5 až 14,5 miliardy korun. Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat obcí od 2 000 do 10 000 obyvatel.

ODS: Praha by o peníze přijít neměla

ODS vidí změny v rozpočtovém určení daní odlišně než ministerstvo financí. „U tří velkých měst - Prahy, Brna a Plzně - chceme fixovat stávající příjmy a u hlavního města chceme odstranit anomálii, kdy Praha má největší příjmy na obyvatele jako obec, ale zdaleka nejmenší příjmy na obyvatele jako kraj,“ upozornil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

ODS by ráda přesunula zhruba 3 až 4 miliardy korun a přidání té samé částky Praze jako kraji. Kromě toho by chtěla zvýšit motivační složku pro obce a města. Jejich vedení by mělo být více zainteresováno na tom, aby vytvářelo příznivé podnikatelské prostředí a podmínky pro zaměstnanost.

Plán občanských demokratů na zafixování příjmů velkých měst vítá i část opoziční ČSSD. „Velká města jsou všude ve světě centra rozvoje. Je důležité pro rozvoj celé České republiky, aby tato města nebyla podfinancována,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 primátor Ostravy Petr Kajnar.