Maďarské banky už nechtějí nést další ztráty ze zvýhodněných kurzů

Budapešť – Maďarské banky nejsou ochotny nést vyšší ztrátu než 500 miliard forintů, tedy asi 42 miliard korun, kterou jim způsobují nucená umoření devizových hypotečních půjček při zvýhodněných kurzech. Vládě tento návrh předložila asociace maďarských bank, uvedl dnes generální tajemník organizace Levente Kovács. Z letošních umoření hypoték při preferenčních kurzech budou mít banky ztrátu přes 200 miliard forintů, dodal.

Maďarský parlament přijal v září opatření, které umožňuje domácnostem s hypotečními půjčkami v eurech nebo švýcarských francích splatit tyto úvěry při zvýhodněných kurzech. To v současnosti způsobilo bankám ztrátu přes 90 miliard forintů. Podle Kovácse budou banky kvůli těmto ztrátám potřebovat dodatečný kapitál.

Banky si v Maďarsku nevydělají

Systém předčasného umoření hypotečních úvěrů za preferenční kurzy je podle něj „profesionálně nepřijatelný“ a banky se budou snažit omezit další podobné kroky v rámci nadcházejících jednání vlády s Mezinárodním měnovým fondem. Kovács upozornil na to, že maďarské banky jsou už kvůli dodatečné dani, kterou na ně uvalila vláda strany Fidesz po svém nástupu v loňském roce, zatíženy nejvyšším zdaněním v Evropě. 

Maďarští dlužníci ukončili do konce listopadu 53 563 devizových hypotečních smluv a celkově splatili zhruba 248 miliard forintů, což by při tržních kurzech činilo asi 339 miliard forintů. Hypotéky v eurech se mohou do konce roku umořit při kurzu 250 forintů za euro a ve švýcarských francích při 180 HUF/CHF ve srovnání s tržními kurzy 300 HUF/EUR a 242 HUF/CHF. 

Eura a švýcarské franky
Zdroj: ISIFA/EPA/Zoltan Mathe

Vláda svůj plán na snížení nákladů domácností na splácení devizových hypoték s bankami nekonzultovala. Začala s nimi jednat až pod tlakem Evropské komise. Devizové hypotéky v nízkoúročených eurech a zejména švýcarských francích se pak pro Maďarsko staly vážným problémem v roce 2008 po prudkém poklesu kurzu forintu a byly jednou z příčin, proč si muselo Maďarsko vzít stabilizační úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Nyní mají maďarské domácnosti na devizových hypotékách dluh kolem pěti bilionů forintů (přes 400 miliard korun).

Vydáno pod