Američtí rockeři se bojí evropské krize - přijíždějí radši již nyní

Praha – Problémy eurozóny neznervózňují jen investory, ale už i legendární rockery. Americké hudební skupiny se prohlubující krize bojí natolik, že raději posouvají svá turné, a to o rok dopředu. Momentálně silné euro jim totiž zajistí dobré zisky. O rok dříve přijedou například Red Hot Chili Peppers. Čeští fanoušci je mohou vidět už v srpnu.

Red Hot Chili Peppers měli původně příští rok koncertovat doma. Hladoví američtí fanoušci si ale budou muset počkat. Manažer rokové kapely zavelel jasně – příští rok se pojede do Evropy, a to kvůli měnovým turbulencím v eurozóně. „Ano, kapela vystoupí v Praze 27. srpna, vstupenky půjdou do prodeje 12. prosince,“ informoval Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. 

Ani další rockoví velikáni na nic nečekali. Metallica chtěla do Evropy až v roce 2013. Místo toho přijede už příští rok v létě. Zahrát si chce třeba na dvou největších německých festivalech Rock Im Park a Rock Am Ring, kde se loni sešlo dohromady na sto sedmdesát tisíc platících fanoušků. 

Cliff Burnstein, manažer kapely Metallica:

„Jsme americký export stejně jako Coca-Cola. Hledáme ty nejlepší trhy, kam jít.“

Turné se rezervují i rok předem. Cenu za koncert si sice kapely určují v amerických dolarech, ale podíl ze vstupenek dostanou v eurech. A právě na nestabilním evropském kurzu by mohly tratit. Už i rockoví rebelové tedy chtějí hrát na jistotu. Kvůli nižším prodejům svých alb vydělávají méně peněz, koncertovat proto musí. Z živých vystoupení za hranicemi mají až 75 procent všech svých příjmů.