Vydavatelství e-knih čelí podezření z kartelu

Brusel - Evropská komise začala šetřit několik evropských a amerických vydavatelství kvůli podezření z možných kartelových dohod. Případ se týká prodejů elektronických knih. Pomáhat nakladatelstvím mohla při porušování unijních norem podle dnešního prohlášení komise i společnost Apple.

Komise se obává, že se tyto společnosti mohly s pomocí společnosti Apple zapojit do praktik porušujících pravidla volné hospodářské soutěžeovlivňováním trhu z e-knihami. Brusel zdůraznil, že se hodlá případuvěnovat prioritně, nicméně nechtěl současně předjímat výsledek šetření. 

„Evropská komise udělala první kroky již v březnu tohoto roku, kdy šla do firem zabavit určité materiály,“ upozorňuje spoluzakladatel serveru ereading.cz Martin Lipert. Ten připomíná, že se nakladatelství spolčila vůči dominantní firmě amazon.com, jejíž podíl na trhu ve Spojených státech se pohybuje kolem 70 procent. „Apple zde slouží pouze jako nástroj konkrétním vydavatelským domům, jak zatlačit na Amazon, který tlačí na samotné vydavatele a na jejich ceny,“ upozorňuje Lipert.

Jde tedy také o dohody mezi vydavatelstvími a maloobchodními prodejci elektronických knih. „Komise se obává, že tyto praktiky mohly porušit antimonopolní pravidla, která zakazují kartely a restriktivní obchodní praktiky,“ uvedla komise v prohlášení zveřejněném na svých webových stránkách.   

Prošetřování se konkrétně týká nakladatelství Hachette Livre (Francie), Harper Collins (USA), Simon & Schuster (USA), Penguin (Británie) a Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Německo).

Rozhovor s Martinem Lipertem (zdroj: ČT24)