Řecký parlament schválil rozpočet. Počítá s razantními škrty

Atény – Řecký parlament v noci na dnešek drtivou většinou hlasů schválil úsporný rozpočet pro příští rok, který předpokládá pokračování v rázných úsporných opatřeních. Pro rozpočet zvedlo ruku 258 z 300 poslanců. Návrh vlády premiéra Lukase Papadimose podpořili socialisté, konzervativci i krajní pravice, které koaličnímu kabinetu před několika týdny vyslovily důvěru.

„Úspěšná realizace tohoto rozpočtu obnoví mezinárodní důvěryhodnost země a vytvoří podmínky pro záchranu ekonomiky,“ řekl Papadimos zákonodárcům před hlasováním. „Nemůžeme si dovolit pokračovat v nářku. Cíle jsou ambiciózní, avšak dosažitelné,“ dodal premiér. Ekonomika, zvyklá bezmála deset let na zadlužování, má před sebou ambiciózní plán. Tím je přebytkové hospodaření ve výši 1,1 procenta hrubého domácího produktu. Řecký premiér ale už teď připouští, že dodržení rozpočtu bude velmi složité. 

Lucas Papadimos, řecký premiér

„Nejdůležitější skutečnost v rozpočtu pro rok 2012 je to, že po několika letech předpovídáme přebytek. To je základní předpoklad, abychom obrátili trend narůstajícího dluhu.“

Řecko
Zdroj: Orestis Panagiotou/ISIFA/EPA

Neznamená to však, že by ve státní pokladně na konci roku zbyly nějaké peníze. To, co se neutratí, půjde na splátky dluhu. Při započtení úroků z půjček dosáhne Řecko deficitu ve výši 5,4 procenta HDP. „To platí pouze, pokud bude platit dohoda o 50procentním odmazání dluhu ze strany soukromých věřitelů. To už je v tom zabudované jako předpoklad, a pokud to nebude, tak výsledek bude horší,“ vysvětluje analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. „Troufám si tvrdit, že Řecko je na poměrně dobré cestě,“ prohlásil portfolio manažer společnosti Conseq Michal Stupavský.

Řecká vláda chce příští rok například přitvrdit boj proti daňovým únikům a přiškrtit veřejný sektor. Propouštění státních úředníků přitom začalo už minulý týden. Hlavním úkolem vlády je ale privatizace. Kromě toho počítá i s tím, že se jí podaří zpomalit recesi. „Zmírnit recesi na 2,8 procenta do roku 2012 je plán ambiciózní, ale dosažitelný,“ myslí si řecký ministr financí Evangelos Venizelos.

Pokud v příštích volbách vyhrají konzervativci, daně zase sníží 

Vůdce konzervativců Antonis Samaras, který zachoval určitý rezervovaný přístup k úsporným opatřením, ve svém projevu zdůraznil, že jeho Nová demokracie podporuje rozpočet pouze proto, aby zachránila Řecko před okamžitým bankrotem. Zároveň slíbil, že pokud zvítězí v předčasných volbách v příštím roce, daňovou zátěž vůči obyvatelstvu zmírní a zavede prorůstová opatření.

Řecko patří k zemím, které jsou v rámci eurozóny nejvíce zasaženy dluhovou krizí. Evropští partneři se rozhodli Aténám pomoci a opakovaně poskytnout finance k dalšímu chodu země. Pomoc podmiňují strukturálními a dalšími změnami v Řecku.

Papadimosova vláda v současnosti jedná se soukromými věřiteli o technických detailech výměny řeckých státních dluhopisů. Výměna je součástí dohody, která má Řecku pomoci snížit zadlužení. Věřitelé, což jsou převážně banky, přistoupili na to, že odepíšou asi 60 procent řeckých dluhopisů. Část cenných papírů vymění za nové s delší splatností.

Papadimos připouští, že dosažení cílů bude velmi složité, ale že jeho vláda udělala vše, co bude v jejích silách. Jedním z dlouhodobějších cílů je, aby dluh Řecka poklesl do roku 2020 na 120 procent hrubého domácího produktu. Celkový dluh země by měl podle schválených tezí do roku 2015 klesnout ze 160 na 126 procent HDP.

Před hlasováním parlamentu ovládly v úterý centrum metropole Atén pouliční nepokoje, do nichž bylo zapojeno několik stovek studentů a anarchistů, kteří zaútočili na pořádkové síly kameny a zápalnými lahvemi. Kolem dvou desítek osob, z toho asi 14 policistů, utrpělo vesměs lehká zranění. Nejméně šest lidí bylo zatčeno. Úřady zmobilizovaly v očekávání nepokojů 5 000 policistů.

Vydáno pod