Průmysl opět mírně rostl, zato stavebnictví prohloubilo propad

Praha – Během října průmyslová výroba meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Tato hodnota představuje zrychlení po zářijovém revidovaném růstu o 1,6 procenta. I v tomto měsíci nejvíce přispěla k růstu výroba motorových vozidel, uvedl dnes Český statistický úřad. V říjnu se opět nedařilo stavebnictví, když meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém revidovaném poklesu o 7,1 procenta.

O 16,6 procenta vzrostla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, která nejvíce přispěla k meziročnímu růstu říjnové produkce. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků meziročně stoupla o tři procenta a výroba elektrických zařízení se zvýšila o 3,4 procenta. Průmyslová produkce naopak nejvíce klesla ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 17,2 procenta. Výroba potravinářských výrobků se snížila o 6,7 procenta a výroba chemických látek, chemických přípravků o devět procent.

Pavel Mertlík, ekonom Raiffeisenbank

„Export v tuto chvíli zachraňuje český průmysl.“

„Pokračuje nepříliš dobrý trend posledního půlroku, kdy průmysl soustavně čeká na zakázky. Pokles tempa růstu se dal očekávat a je jen otázkou času, kdy přejde do poklesu.“

Analytiky průmyslová čísla zklamala

„Pro trh je to zklamání, očekával se více než dvouprocentní růst. Meziměsíčně si tak český průmysl polepšil pouze o 0,1 procenta,“ uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách se v říjnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 13,1 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 6,4 procenta.

Petr Dufek, analytik ČSOB 

„Průmysl brzdí ještě rychleji, než se čekalo. Alespoň z říjnových čísel za průmyslovou výrobu je vidět rychlé zpomalování výroby tohoto motoru ekonomiky.“

Průmysl jako dosavadní tahoun české ekonomiky ubírá na tempu podle analytika ČSOB Petra Dufka s tím, jak zpomaluje zahraniční poptávka. „Vzhledem k nejnovějšímu vývoji nálad v zahraničí i vývoji indexu nákupních manažerů se dá počítat jen s dalším zpomalováním průmyslu v závěru roku. A s koncem roku přijde i propouštění, které v průmyslu zatím vidět nebylo,“ doplnil.

Stavebnictví v říjnu prohloubilo propad na osm procent 

České stavebnictví v říjnu podle statistiků meziročně prohloubilo propad na osm procent. Počet zahájených bytů v říjnu vzrostl meziročně. Stavební produkce očištěná od sezonních vlivů byla v říjnu na úrovni předchozího měsíce. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 5,9 procenta a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 11,8 procenta. Stavební produkce od počátku roku do konce října klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 14,4 procenta.

Počet zahájených bytů se v říjnu meziročně zvýšil o 21,2 procenta na 2 452 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 14,5 procenta a v bytových domech o 48,3 procenta. Meziroční růst byl zčásti ovlivněn velmi nízkou srovnávací základnou z loňského října. Počet dokončených bytů naopak meziročně poklesl o 16,9 procenta na 2 904 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 13,5 procenta, v bytových domech poklesl o 40,8 procenta.

Vydáno pod