ČSA prodaly dvě dceřiné firmy Českému Aeroholdingu

Praha – České aerolinie prodaly dvě své dceřiné firmy státnímu Českému Aeroholdingu. Podle informací dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) získaly za společnost Czech Airlines Handling, která se zabývá odbavováním letadel a cestujících, celkem 750 milionů korun. Zhruba 28 milionů korun pak obdržely za firmu CSA Services, jež provozuje například kontaktní centrum nebo funguje jako personální agentura. Převod se uskutečnil v posledních týdnech.

„Handling Czech Airlines a CSA Services jsou už součástí Českého Aeroholdingu. Další společnosti by měly být začleněné během příštích měsíců,“ uvedla mluvčí aeroholdingu Michaela Lagronová. Cenu transakce Český Aeroholding nezveřejnil. Podle informací deníku si zatím nemusel na nákup půjčovat u bank a využil peníze, které má Letiště Praha. To bylo do aeroholdingu začleněno jako první subjekt.

Český Aeroholding už dříve uvedl, že bude dceřiné firmy ČSA nakupovat za cenu podle znaleckých posudků. Poslední veřejně dostupný posudek odhadl cenu handlingu na 595 milionů korun. ČSA mohou čekat další stamiliony například za prodej charterové dcery Holidays Czech Airlines nebo za údržbu letadel.

Aerolinie už mají peníze za prodané dcery na účtech. Tyto prostředky budou využity v rámci restrukturalizace, doplnila mluvčí ČSA Hana Hejsková.