Výrobcům kompresorů hrozí za kartel až čtyřmiliardová pokuta

Brusel – Evropská komise udělila výrobcům chladicích kompresorů kvůli kartelu pokutu ve výši přesahující 161 milionů eur (v přepočtu více než čtyři miliardy korun). Kartelové dohody se týkaly přístrojů používaných u běžných chladniček a mrazniček i u jejich různých průmyslových verzí, jako jsou prodejní automaty. Komise o tom informovala na své webové stránce.

Největší část pokuty, 90 milionů eur, má zaplatit dánská společnost Danfoss a její partnerská německá firma Danfoss Flensburg. Italská firma Embraco Europe Srl a brazilský podnik Whirlpool SA pak zaplatí společně přes 54 milionů eur. Další italské firmy Appliances Components Companies a Elettromeccanica dohromady devět milionů eur a japonský Panasonic přibližně 7,7 milionu eur.

Podíl na kartelu dotčené firmy přiznaly, díky čemuž jim komise z původně vyměřené pokuty ubrala deset procent. Společnost Tecumseh pokutu nedostala, protože upozornila na kartel, jehož se účastnila.

Eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia prohlásil, že chce vyslat jasný vzkaz, že komise bude kartely tvrdě trestat. „V době ekonomických potíží je ještě důležitější propagovat spravedlivou soutěž a zesílit boj proti kartelům,“ doplnil.