ArcelorMittal Ostrava obklopily stovky demonstrantů

Ostrava – Stovky lidí se dnes odpoledne sešly před hlavní branou hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO), aby protestovaly proti strategii firmy, která podle odborářů sleduje výhradně zisk bez ohledu na svůj budoucí rozvoj a množství pracovních míst - ty mají klesnout až o jednu desetinu.

Podle odborářů se ve firmě dlouhodobě neinvestuje do oprav výrobních zařízení, a tak vznikají zbytečné výpadky ve výrobě. Ty mají negativní vliv na hospodářské výsledky.

„Neustálým oddalováním investic do prvovýroby se postupně stáváme nekonkurenceschopnými, z důvodu nedostatečných investic do ekologie nám hrozí zákaz provozování důležitých výrobních agregátů,“ uvedli odboráři.

Demonstrace svolali odboráři po celé Evropě, k účasti vyzvali všechny zaměstnance ArcelorMittalu i jeho subdodavatelských společností. Protestuje se proti plánovanému uzavření závodů, restrukturalizačním plánům a snižování počtu pracovních míst.

V Ostravě ArcelorMittal minulý týden vyhlásil plán snížit počet zaměstnanců zhruba o 600, tedy o desetinu. Firma pracovníkům nedává výpovědi, ale nabízí jim odstupné ve výši 11 až 24 platů - podle počtu odpracovaných let.

AMO je největší hutní firma v Česku. Loni se po předchozí více než miliardové ztrátě vrátila do zisku, který dosáhl 758 milionů korun. Huť je bohužel jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Před měsícem však spustila ve svém severním provozu nové filtry na zachycování prachu, oxidů síry i dioxinů za miliardu korun. Projižní provoz se lepší odprášení teprve připravuje.

Co hlásali demonstranti

  • „Chceme, aby nám byla zachována práce v moderní firmě“
  • „Chceme novou huť, ne starou“
  • „Konkurovat znamená investovat“

Podle odborového předáka Vítězslava Praka odboráři požadují, aby se zaměstnavatel choval sociálně, aby nerušil pracovní místa, počítal s tím, že firma by měla živit pokud možno co nejvíc lidí. „Pokud se nebude investovat do ekologie, bude to další problém. Žijeme v tomhle regionu, žijí tu naše děti, i pro ně musíme udělat všechno pro to, aby Ostrava byla čistší,“ řekl Prak.

Mluvčí AMO Věra Breiová uvedla, že dnešní akce odborářů byla vyjádřením solidarity s odboráři z EU. „Byla určena k podpoře udržení ocelářství v Evropě a v Ostravě. Stejný zájem má i vedení ostravské huti,“ řekla.

Telefonát Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod