Olympus prochází vážnou krizí, správní rada zřejmě skončí

Tokio - Celá správní rada japonského výrobce fotoaparátů Olympus hodlá rezignovat kvůli skandálu kolem dlouholetého zakrývání ztrát z investic. Oznámila to dnes firma. Dodala, že bude vyšetřovat zhruba 70 lidí, včetně současných i bývalých členů rady, kvůli jejich možnému podílu na tomto skandálu. V Japonsku je finanční skandál Olympusu považován za jednu z největších krizí v historii země. Firma nyní v důsledku skandálu čelí vážnému nedostatku kapitálu.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Interní vyšetřování podle úterní zprávy dospělo k závěru, že několik vedoucích pracovníků Olympusu v uplynulých 13 letech vytvořilo systém, který v účetnictví podniku maskoval rozsáhlé investiční ztráty. „Jádro vedení bylo prohnilé a hnilobou bylo zasaženo i jeho okolí,“ napsala vyšetřovací komise ve 178stránkové zprávě. Komise rovněž kritizovala externí auditory.

Nesrovnalosti v Olympusu se dostaly na veřejnost poté, co byl v říjnu odvolán z funkce generální ředitel podniku Michael Woodford. Ten obvinil správní radu Olympusu, že ho odvolala, neboť prošetřoval údajné nestandardní platby související s akvizicemi.

Shuichi Takayama, prezident Olympusu

„Hluboce litujeme toho, že jsme udělali na Japonsko a možná na celý svět tak negativní dojem.“

Shuichi Takayama
Zdroj: ISIFA/EPA/Franck Robichon

Podle nezávislé vyšetřovací komise vyvolávají otázky podezřelé platby v celkové sumě 1,7 miliardy dolarů (asi 32 miliard korun). Podezření z organizovaného zločinu se však nepotvrdilo.

Skandál dostal firmu do hospodářských problémů

Finanční skandál působí firmě značné hospodářské těžkosti. Od jeho vypuknutí už společnost ztratila asi polovinu své tržní hodnoty. Prezident firmy Shuichi Takayama uvedl, že od roku 2000 závazky firmy nikdy nepřekročily aktiva, přiznal nicméně, že kapitálová situace firmy je nyní obtížná. Olympus podle něj zřejmě bude muset prodávat majetek nebo přijmout kapitálovou pomoc jiné firmy.

„Zatím jsme nerozhodli o našem postupu v tomto bodě, ale kapitálová situace je velmi obtížná. Proto nepopíráme, že je to možnost. Pokud zde bude taková možnost, pravděpodobně ji budeme zvažovat,“ uvedl Takayama.

Jedním z možných scénářů je také odprodej celé firmy. Na tom by se podle některých analytiků mohl podílet i bývalý šéf firmy Woodford. Sám Woodford to ale popírá. „Nebudu se podílet na prodeji Olympusu nějaké americké firmě. Chci jen, aby měl respektovanou správní radu, která firmu povede úspěšně dál,“ uvedl. Pro Olympus je nyní nejdůležitější, aby do poloviny prosince dodal tokijské burze svou výsledkovou listinu. Pokud to nestihne, může burza akcie firmy vyškrtnout z obchodování.

Činnost společnosti, která vznikla v roce 1919 jako výrobce mikroskopů, nyní vyšetřují japonská policie a prokuratura. Případem se zabývá i americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a britský Úřad pro vyšetřování vážných podvodů (Serious Fraud Office).