Půjčka se může zatraceně prodražit - spočítejte si dluh

Praha - Zorientovat se v nebankovních půjčkách a spotřebitelských úvěrech se jeví mnohdy jako nadlidský úkol. Společnost Člověk v tísni proto sestavila Index predátorského úvěrování. Zohlednila srozumitelnost smluvních podmínek, úroky z prodlení, ale i sankce za nezaplacení splátky. Člověk v tísni také na internetové stránce Rozhodně ne spustil speciální kalkulačku. Každý si tam může spočítat, na kolik ho jeho dluh v případě vymáhání přijde.

„Zákazník by měl všechny smluvní podmínky náležitě pročíst, prokonzultovat je třeba i s právním odborníkem, aby tak nespadnul do dluhové pasti,“ varuje právní poradce Jan Votočka. Člověk v tísni proto jako vodítko pro lidi měří takzvaný index etického úvěrování. Nejhůře dopadla dceřinná společnost Komerční banky, firma Essox. Jen jejich smluvní podmínky mají 59 normostran. Nejlépe naopak dopadl Provident, přestože jejich půjčky se řadí k těm nejdražším.

„Česká populace desítky let trpí tím, že lidé vycházejí ze školy, umí sice Mendělejevovu tabulku prvků, ale neuvědomují si, že když podepisují smlouvu, tak nejenom že si ji nepřečtou, ale většina z nich si neuvědomuje, že se někdy upisují nebi a někdy ďáblu,“ říká Michal Mejstřík, spoluautor Navigátoru bezpečného úvěrování.

Do dluhové pasti může spadnout velmi snadno každý. Když si třeba člověk půjčí stokorunu a dluh nezaplatí, začne po něm společnost vymáhat. Stokoruna se vrátí věřiteli, necelých 10 tisíc poputují do kapsy advokátů, skoro 8 tisíc dostane exekutor a 800 korun jde na soudní poplatky. Celkem tedy místo nesplacené stokoruny člověk zaplatí 182krát víc.

Manželé v předdůchodovém věku si půjčili několik tisíc korun. S úroky se jim dluh vyšplhal na 21 tisíc. Jenže nestačili zaplatit. A tak nebankovní společnost jejich byt 3+1 posílá do dražby za necelých 400 tisíc.

Vydáno pod