G20 a MMF prý chystají úvěr 600 miliard dolarů pro eurozónu

Tokio - Skupina největších světových ekonomik G20 se ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) chystá dohodnout úvěrovou linku v objemu 600 miliard dolarů (asi 11,4 bilionu Kč), která by mohla být použita na podporu zadlužených zemí eurozóny. Napsal to japonský list Nikkei, zástupci G20 i MMF to ale okamžitě popřeli.

List, který o záměru informoval v on-line vydání, neuvedl žádný zdroj svých informací. Napsal ale, že klíčové země G20, jako je Japonsko, Čína a Spojené státy, k úvěru přispějí.

„S Mezinárodním měnovým fondem se žádná taková jednání nevedou,“ řekl k informacím japonského listu mluvčí MMF, jehož citovala agentura Reuters. V podobném duchu zareagoval i jeden z činitelů G20.

List napsal, že skupina G20 projedná i využití takzvaných zvláštních práv čerpání (SDR; Special Drawing Rights). To je zúčtovací jednotka MMF, jejímž prostřednictvím mohou země s nedostatkem financí žádat o příspěvky a další finanční pomoc.

Záleží na efektivitě zemí eurozóny

„Jeden z návrhů žádá zvýšení alokace klíčovým zemím o zhruba 250 miliard dolarů (asi 4,7 bilionu Kč) a redistribuci peněz těm zemím, které mají potíže,“ napsal Nikkei, který má úzké vazby na japonskou vládu. Poskytnutí pomoci je ale prý podmíněno tím, že se bude Evropa snažit další postup své dluhové krize sama zastavit.

„Důležité bude, zda se evropští lídři dokážou dohodnout na efektivních krocích, až se ve čtvrtek a v pátek sejdou na summitu,“ píše list. Zmiňuje se tak o nadcházející vrcholné schůzce, která se v závěru týdne chystá v Bruselu a od které finanční trhy čekají zásadní posun v dosavadním řešení dluhové krize.