Geithner ocenil reformní snahy nové italské vlády

Praha – Americký ministr financí Timothy Geithner dnes ocenil reformní snahy nové italské vlády a vyjádřil naději, že na nadcházejícím summitu Evropské unie se podaří prosadit návrhy na kroky vedoucí k řešení dluhové krize. Po schůzce s italským premiérem Mariem Montim Geithner řekl, že Spojené státy i celý svět mají zájem na tom, aby kroky evropských politiků vedly k posílení eurozóny.

„Svět může z pokroku posledních týdnů čerpat povzbuzení,“ řekl Geithner v Itálii. Monti na společném brífinku řekl, že Geithner o úsporná opatření jeho vlády projevil velký zájem. Řím podle něj bude s Washingtonem pravidelně komunikovat a v lednu by měl Monti navštívit Bílý dům.

Geithner nicméně po dnešní schůzce s Montim také zdůraznil, že Evropa potřebuje rozhodnou protikrizovou akci. A měla by také provádět potřebné reformy. O tom ale teď ví třetí největší ekonomika eurozóny své. Do reforem se sice zatím pořádně nepustila, už ale začala utahovat opasky. V neděli schválila tamní vláda balík opatření, která mají do rozpočtu přinést až 30 miliard eur. Už včera se tak celostátně zvedly daně z pohonných hmot a úspory se dotknou všech, třeba do penze budou lidé odcházet později a budou také platit vyšší daně z nemovitostí.

Mario Monti, italský premiér

„Itálie, která je silná, se přes úsporná opatření dostane a nakonec bude dlouhodobě růst.“ 

Timothy Geithner na návštěvě Itálie
Zdroj: ČTK/AP/Bruno Luca

Geithner byl spokojen i ve Francii

„S dosavadním postupem evropských lídrů v boji s dluhovou krizí jsme spokojeni,“ nechal se slyšet americký ministr financí po schůzce se svým francouzským protějškem Françoisem Baroinem. „Naše vztahy jsou pevné a produktivní a máme důvěru ve způsob, jakým se Francie spolu s Německem snaží vybudovat silnější Evropu,“ řekl.

Německo ale optimismus před klíčovým unijním summitem raději krotí. Na páteční schůzce podle nich možná k žádnému průlomu nedojde. Geither se během třídenní návštěvy Evropy zastavil v Německu a Francii, kde jednal s představiteli několika klíčových zemí eurozóny.

„Všichni máme stejné zájmy - ujistit se, že finanční krize skončí a najít způsob, jak znásobit společné úsilí k oživení ekonomiky, podpoře investic a vzniku nových pracovních míst,“ nechal se slyšet francouzský ministr financí François Baroin.

Geithner se v Paříži sešel s francouzským prezidentem Sarkozym, v Marseille s budoucím
španělským premiérem Rajoyem. Situaci v Evropě taky probral po telefonu s novým šéfem Evropské centrální banky Draghim i s ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Lagardeovou.

Jean Leonetti varoval před možnou „explozí“ eura

„Situace je vážná. Euro může explodovat a Evropa se může rozdělit (…) Může to být katastrofa nejen pro Evropu, pro Francii, ale i pro svět,“ varoval francouzský ministr pro evropské záležitosti.

Vydáno pod