Senát upravil zdanění hazardu, výměnou žádá odložení daňové reformy

Praha – Senát navrhl odklad spuštění vládní daňové reformy, která má zrušit koncept superhrubé mzdy, až na rok 2015. Podle informací Mladé fronty Dnes se na tom dohodl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Ten po Senátu, ve kterém má většinu sociálnědemokratická opozice, chtěl, aby upravil rozdělení odvodů z hazardu mezi stát a obce, se kterým zamíchali poslanci. Senát mu vyšel vstříc a odvody upravil. Změny nyní posoudí Poslanecká sněmovna.

Senátní podoba zdanění hazardu počítá s tím, že loterijní firmy budou muset odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Odvod z automatů Kalousek odhadl na zhruba 6,7 miliardy korun, zhruba miliardu korun má představovat odvod z číselných loterií a asi tři čtvrtě miliardy z ostatních loterií.

Obce by dostávaly čtyři pětiny odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních typů hazardu, jako jsou například loterie, kursové sázky a sázkové hry v kasinu. Zbytek by měl být příjmem státu, přičemž směřovat by měl hlavně na sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených. Zákonem to ale určeno není.

Hazard
Zdroj: ČT24

Návrh, který původně poslala do Senátu Poslanecká sněmovna, počítal s rozdělením výnosů ze zdanění hazardu na třetiny. Třetinu měly dostat obce, třetinu ministerstvo školství a třetinu podle svého uvážení měly rozdělovat hazardní a loterijní společnosti na veřejně prospěšné účely. Sněmovna nyní bude muset posoudit změnu navrženou Senátem.

Daňová reforma až v roce 2015?

Úpravu zdanění hazardu senátoři využili k tomu, aby se pokusili prosadit také odsunutí daňové reformy, která má mimo jiné zrušit koncept superhrubé mzdy. Úpravu zdanění hazardu v dohodě s ministerstvem financí odsunutím reformy podmínili.

Ladislav Minčič, náměstek ministra financí

„Tato vstřícnost, která se týká zdanění loterijního byznysu, je vykoupena legitimní představou Senátu o tom, že daňová reforma, která z pohledu Senátu nese jistá rizika, bude posunuta po skončení mandátu této vlády.“

Ministerstvo financí nicméně plánuje v souladu s koaliční dohodou předložit novelu, podle níž by daňové změny platily už od roku 2014 ve vazbě na nový občanský zákoník. Novela se ale patrně stane v parlamentu prostředkem pro odstranění chyb v daňové reformě, na které upozorňovali opoziční i koaliční zákonodárci.

Škromach chtěl daňovou reformu úplně zrušit, ostrouhal

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach navrhoval daňovou reformu zrušit. Podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy by to ale byly „další vidle“ do prosazení senátní změny zdanění hazardu, která by se stala pro sněmovnu nestravitelnou.

Daňová reforma počítá s tím, že koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent v budoucnu nahradí nová 19procentní sazba daně, která by se měla počítat z hrubé mzdy. Výhodnější to bude podle propočtů pro lidi s hrubým měsíčním příjmem do 40 tisíc korun. Lépe placení zaměstnanci budou naopak na reformě tratit. Rozdíl má nicméně představovat řádově desítky až stovky korun. Rodiče si polepší díky zvýšení slev na děti více než bezdětní, neboť již přijatá novela o zvýšení spodní sazby DPH počítá se zvýšením slevy na dani na vyživované dítě o 1 800 korun ročně.

Reforma počítá také s tím, že odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta. Odvody zaměstnavatelů se v tomto směru sníží o 1,5 procentního bodu. Daňová novela přináší sjednocení sazeb odvodů pojistného na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění na 6,5 procenta u živnostníků i zaměstnanců, kterým se tak odvody na zdravotní pojištění zvýší o dvě procenta. Živnostníkům se dvojnásobně zvýší vyměřovací základ na 100 procent daňového základu. Od daně z příjmů mají být naopak osvobozeny dividendy.

Vydáno pod