Senát posvětil vznik finančního úřadu pro giganty

Praha – Struktura finanční správy se zřejmě od roku 2013 změní. Senát dnes umožnil přijetí její reformy, která mimo jiné počítá se vznikem specializovaného finančního úřadu pro firmy s obratem nad dvě miliardy korun. Nový zákon o finanční správě, který má pomoci zlepšit výběr daní a souvisí se vznikem jednoho inkasního místa, dostane k podpisu prezident.

Specializovaný finanční úřad má mít na starosti složitá daňová přiznání bank, pojišťoven nebo družstevních záložen. „Dává pramalý smysl a pramalou efektivitu, když standardní místní úřad například dělá daňovou kontrolu a daňové doměrky velkému pojišťovacímu ústavu. To většinou nedopadne dobře,“ zdůvodnil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nový zákon počítá s tím, že současných osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů by se mělo přeměnit na 14 finančních úřadů a 199 jejich územních pracovišť. Státnímu rozpočtu by tato změna mohla ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně. Kritici předlohy ale tvrdí, že změna struktury si vyžádá náklady až ve výši jedné miliardy.

Podle ministerstva financí bude mít daňová správa přeměnou finančních úřadů na podřízená pracoviště další možnosti samostatně určovat strukturu, funkční organizaci a rozdělení peněz. Územní pracoviště bude možné na rozdíl od současného stavu zrušit pouze kvůli internímu nařízení. Kalousek nevyloučil do budoucna jejich redukci.

Přestože horní komora normu neschválila, současně ji ani neodmítla a nepozměnila. V praxi to znamená, že zákon poputuje k prezidentovi jako přijatý po uplynutí měsíční lhůty, kterou má horní komora z ústavy na projednání zákonů došlých ze sněmovny.