Moody's srazila rating tří francouzských bank

Paříž - Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrových závazků tří francouzských bank. Konkrétně se jedná o BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole. Agentura míní, že úvěrovou spolehlivost bank ohrožuje nestabilní situace evropského bankovního sektoru. Ze strany Standard & Poor's hrozí snížení ratingu i rakouské Erste Group a její dceřinné České spořitelně.

Moody's snížila rating BNP a Crédit Agricole o jeden stupeň na Aa3. Agentura tak ukončila revizi obou bank, kterou zahájila v červnu. Hodnocení dlouhodobého dluhu banky Société Générale, která v České republice ovládá Komerční banku, zhoršila agentura rovněž o jeden stupeň na A1.

Snížení ratingu způsobily hlavně rostoucí problémy, které banky mají při získávání finančních prostředků, a zhoršující se ekonomický výhled. Zároveň agentura dodala, že její hodnocení neberou v úvahu skutečnost, že všechny tři banky budou pravděpodobně mít prospěch z případné státní podpory, která by mohla přijít při dalším prohlubování krize.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

BNP Paribas, Société Générale a Crédit Agricole spustily program prodeje majetku, který má snížit jejich závislost na vnějším financování. Moody's ale upozornila, že podobné kroky podniká mnoho evropských bank, a banky tak z prodeje majetku zřejmě nezískají plánovaný balík peněz.

S&P ve čtvrtek revidovala hodnocení řady evropských bank, namále má i Erste

Obavy o bankovní sektor má i Standard & Poor's. Snížením ratingu hrozí České spořitelně a její rakouské matce. Erste totiž podle zátěžových testů potřebuje doplnit kapitál o 743 milionů eur. Na stát se ale o pomoc neobrátí. Ukončí některé aktivity a pomůže si sama. Nechce přitom opustit žádný z trhů ve střední a východní Evropě.

Erste
Zdroj: ČT24/Erste

Erste dnes navíc zveřejnila, že propustí až 450 zaměstnanců v Maďarsku. Zdůraznila však, že nehodlá zanevřít na trhy ve střední a východní Evropě. „Přestože v některých zemích probíhají velice nezvyklá opatření pod záminkou boje s ekonomickou krizí, zůstaneme tomuto regionu věrní,“ potvrdil generální ředitel Erste Group Bank Andreas Treichl. 

Tomáš Tomčány, analytik Patria Finance

„Problém Erste souvisí s dluhovou krizí a narůstajícími obavami z financování. K tomu se přidávají i specifické problémy v regionu střední a východní Evropy, především v Maďarsku.“

Maďarská vláda navíc přikázala bankám ručit za některé úvěry, které Maďaři kvůli oslabujícímu forintu těžko splácejí. Rakouský bankovní regulátor je obezřetný a omezuje bankám prostor pro úvěry v regionu. To by se mohlo dotknout i zatím zdravého bankovního trhu v Česku.