Benzin zlevnil, nafta a LPG podražily

Praha - Během uplynulého týdne se ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic pohybovaly jako na houpačce. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o osm haléřů na 35,05 koruny za litr. Naopak podražila motorová nafta, konkrétně o tři haléře na 35,66 koruny za litr, jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Snížila se i cena benzinu Special 91. Řidiči za něj v průměru dali 34,53 koruny za litr, tedy o čtyři haléře levněji než o týden dřív. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem naopak o 35 haléřů více, v průměru 17,18 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů cena nafty v minulém týdnu klesla o jeden haléř na 35,63 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o pět haléřů na 34,83 koruny za litr.

Zlevnění souviselo podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum s poklesem distribučních marží. Průměrná cena benzinu na burze v Rotterdamu mírně vzrostla, u nafty stagnovala.

„Po delší době ovšem přichází pozitivní zprávy z měnových trhů, kde koruna začala posilovat. To by se v následujících dnech mělo odrazit i u našich čerpacích stanic. Očekáváme pokles cen, který by se mohl pohybovat i v řádu desetihaléřů,“ prohlásil ještě v pondělí Čermák. Pohonné hmoty zdražovaly od konce října.

Vydáno pod