SMS půjčky - nejrychlejší, ale nejdražší

Praha - Češi začínají stále více využívat SMS půjčky. Úvěr v řádu několika tisícikorun je možné vyřídit odesláním jediné zprávy z mobilního telefonu. Je to nejrychlejší, ale také nejdražší. Odborníci oslovení Českou televizí před těmito půjčkami varují.

„Chybí vám do výplaty jeden, dva, nebo pět tisíc? Stačí jedna smska a peníze vám obratem pošleme,“ těmito slogany lákají nebankovní společnosti své nové zákazníky. Samotná smlouva ale bývá často daleko složitější než reklamní slogan. Člověka pak může čekat nepříjemné překvapení. 

SMS půjčka se nakonec prodraží

„SMS půjčky se jeví jako bezúročné, ale ve skutečnosti jsou zpoplatněny vysokými náklady. Roční procentuální sazba nákladů (RPSN), tedy to, co zákazník vlastně za půjčku zaplatí, se pohybuje v řádu několika set procent,“ varuje Jan Votočka, právní poradce časopisu dTest. Systém je jednoduchý. Po krátké registraci přes internet stačí odeslat nebankovní společnosti SMS zprávu s částkou, kterou chcete půjčit. Může se jednat například o tisícikorunou. Společnost většinou už do druhého dne pošle peníze na účet. Splácení už ale tak radostné není. Klient musí nakonec vrátit zhruba o čtvrtinu víc. Tedy 1250 korun.

Půjčuje kdokoliv a komukoliv

Společnosti, které tyto služby nabízejí, nedohlédnou ani do registru dlužníků. Mohou si u nich půjčit i ti, které banka vnímá jako velké riziko. SMS půjčku navíc může poskytovat téměř kdokoliv. Není potřeba získat žádnou licenci, stačí mít pouze klasické živnostenské oprávnění. Rychlé půjčky jsou populární zejména před Vánoci, kdy si lidé často naplno uvědomí, že budou muset vydat peníze za nákup dárků a do další výplaty je daleko. Uskrovnit se ale před Vánoci nechtějí.

„Je to pohodlné, můžete si peníze půjčit z tepla svého domova. A jde pouze o malé částky. V našem případě o tisíc až čtyři tisíce korun. Je důležité dbát o transparentnost, abychom všechny podmínky klientovi dobře komunikovali. Aby věděl, do čeho jde,“ popisuje podnikání Mario Megela, výkonný ředitel společnosti Kredia. 

Takzvané SMS úvěry jsou už roky populární například ve Finsku nebo na Islandu. V tomto odvětví byznysu se navíc začínají točit velké peníze. Analytici tuto sumu odhadují až na stovky milionů korun.