Protikrizový plán NERVu – „tučná daň“, nižší mzda a zmrazení důchodů

Praha – Pokud se česká ekonomika dostane příští rok do recese, Národní ekonomická rada vlády (NERV) má představu, jak situaci řešit, a České televizi se kompletní 41bodový protikrizový plán NERVu podařilo získat. Třeba lidé s příjmy nad 100 tisíc by platili vyšší daně a zavedena by mohla být i nová daň z tučného jídla. Pravděpodobně by došlo i ke zmrazení důchodů či zkrácení pracovního týdne u zaměstnanců, kterým by se zároveň snížila mzda.

Národní ekonomická rada vlády chce, aby se v případě ekonomické krize uskromnila většina lidí. Bohatí by měli z příjmů nad 100 tisíc platit daň 25 až 30 procent, důchodci by se nedočkali zvýšení penzí, zaměstnancům by se mohla zkrátit pracovní doba, ovšem za cenu nižšího platu a majitelé bytů či domů by pak platili o dvě procenta vyšší daň z převodu nemovitostí. „Zatím to jsou první nástřely, ale myslím, že se tam objevuje relativně hodně zajímavých věcí,“ řekl člen NERVu Jan Procházka. Podle šéfa Asociace penzijních fondů Jiřího Rusnoka je nutné podniknout takové kroky, které posílí důvěryhodnost české ekonomiky. 

V protikrizovém plánu NERVu je celkem 41 návrhů. Česká televize spočítala, že schodek státního rozpočtu by díky nim klesl o víc než 100 miliard korun. Premiér Petr Nečas ale věří, že krize nebude tak velká, aby musel použít celý balíček. 

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24

Petr Nečas, premiér: 

„Bylo by velkou chybou, kdyby ústavní činitelé - a zvláště členové vlády a vysocí představitelé země - strašili nějakými apokalyptickými scénáři.“

Hegerovi se daň z tučného jídla nezamlouvá

Čtrnáctistránkový protikrizový balíček Národní ekonomické rady vlády začnou ministři projednávat v pondělí večer. Už teď je ale jasné, že některé návrhy ekonomických expertů přes českou vládu neprojdou. NERV třeba navrhuje, aby Češi začali platit úplně novou daň z tučného a nezdravého jídla. S tím nesouhlasí ani ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Jakékoli tučné nebo přeslazené jídlo nemusí být škodlivé, pokud se konzumuje v rozumném množství,“ konstatoval ministr.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Neprůchodný nápad je zatím i návrh NERVu zvýšit daň z převodu nemovitostí. „Zdanění pouze převodu nemovitostí by ten trh naopak brzdilo, a Věci veřejné jsou k němu tudíž skeptické,“ řekl předseda poslaneckého klubu strany Vít Bárta. Naopak třeba návrh zkrátit pracovní týden u lidí, kterým zaměstnavatel sníží mzdu, má podporu celé koalice. „V rozumných parametrech je to jednodušší a pro stát výhodnější než ty lidi poslat na úřady práce a vyplácet dávky z nezaměstnanosti,“ podotkl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Jasno má být na konci ledna

S definitivním protikrizovým plánem chce přijít vláda na konci ledna, kdy bude jasnější, jestli se česká ekonomika dostane do recese. Platit by mohl od poloviny příštího roku.

Reportáž Michala Keborta a Petra Vaška (zdroj: ČT24)