MMF oceňuje závěry summitu EU, přizvukuje i člen ECB

Washington/Brusel – Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová uvítala posun evropských zemí směrem k těsněji provázané fiskální politice. Zároveň vyzvala ostatní země, aby pomohly s dluhovou krizí eurozóny bojovat. Člen výkonné rady Evropské centrální banky Ignazio Visco zase ocenil rozhodnutí evropských lídrů dát ECB kontrolu nad eurovalem (EFSF) a novým stálým stabilizačním mechanismem ESM, který má vzniknout v příštím roce. Analytici ovšem vesměs tak optimističtí nejsou.

Mezinárodní měnový fond si cenní hlavně ujednání 17 zemí eurozóny a devíti dalších členů unie připravit novou smlouvu, která zaváže členské státy k dodržování přísnějšího rozpočtového režimu. Evropští politici si od smlouvy slibují, že zabrání opakování podobných krizí v budoucnu. „Přijatá rozhodnutí jsou významným krokem ke zvládnutí krize a k odvrácení podobných jevů v budoucnosti,“ zdůraznil po jednání řecký premiér Lukas Papadimos.

Christine Lagardeová

„Oceňuji tuto demonstraci vůdčích schopností Evropy a věřím, že i ostatní odvedou svou část práce.“

Někteří evropští představitelé ovšem mají k plánu na vytvoření nové evropské smlouvy výhrady. Vadí jim hlavně to, že ji striktně odmítla Velká Británie. „Otevřeně řečeno, bývali bychom preferovali dohodu závaznou pro všech 27 států, přestože jde o posílení eurozóny a některá ustanovení jsou specifická jen pro ni. Z institucionálního hlediska by bylo mnohem jednodušší, kdyby souhlasily všechny členské státy,“ konstatoval předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Lagardeová kromě fiskální konzolidace Evropy a nové evropské smlouvy ocenila také rozhodnutí lídrů EU urychlit start Evropského stabilizačního mechanismu. Ocenila rovněz závazek států EU poskytnout další zdroje MMF ve výši 200 miliard eur.

ECB dostane kontrolu nad záchrannými fondy

Visco na rozdíl od Lagardeové považuje za nejdůležitější výstup ze summitu rozhodnutí předat kontrolu nad záchrannými fondy eurozóny Evropské centrální bankce. „Už to nebude nástroj, o němž nikdo nebude vědět, kdo je za něj zodpovědný. Bude mít možnost intervenovat, aby obstaral prostředky,“ uvedl Visco. „Pokud bude toto fungovat, ceny státních dluhopisů, které byly nyní terčem útoku, začnou znovu růst. Pak bude možné revidovat rozhodnutí úřadu EBA a jeho požadavky (na kapitálovou přiměřenost) snížit,“ dodal.

ECB bude mít podle závěrů summitu kontrolu nad dvěma fondy – EFSF a ESM. Evropský fond finanční stability (EFSF) je dočasný nástroj, jehož úkolem je řešit akutní problémy eurozóny. Místo něj měl v roce 2012 vzniknout Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který by existoval trvale.

Události, komentáře k summitu EU (zdroj: ČT24)