Další zvažovaný prodej v ČSA - tentokrát jde o prodejce letenek

Praha - České aerolinie se chtějí zbavit dalšího majetku, tentokrát je ve hře prodej 65 % podílu ve společnosti Amadeus Marketing, která se zabývá prodejem letenek. Amadeus byl přitom loni v zisku. Rozhodně by nešlo o první prodej – jen v posledních třech letech se ČSA zbavily majetku v hodnotě přes čtyři miliardy korun. Národní aerolinky totiž už několik let bojují se ztrátou.

ČSA mimo jiné prodaly šest letadel Boeing, jeden dálkový Airbus, hangár, budovu centrály aerolinek nebo síť bezcelních obchodů. Letos přišly na řadu i firmy, které mají na starost odbavení zavazadel cestujících a také personální agentura. „Ta situace byla taková, že společnost buď majetek prodá, anebo na tom trhu prostě nebude,“ konstatuje analytik Jan Procházka. 

Také letos zřejmě skončí hospodaření národních aerolinek ve ztrátě, neoficiálně se hovoří o částce mezi 100 až 300 miliony korun. Navíc ani vyhlídky na rok 2012 nejsou růžové, Evropu totiž obchází strašidlo recese. Nadějí pro ČSA by tak mohl být strategický partner. Kolik by za aerolinky nabídl, je ale těžké odhadnout. Firma už totiž nemá skoro žádný majetek a v posledních letech se zbavila i několika zajímavých povolení přistávat na zahraničních letištích v určitém čase – třeba loni přišla o londýnské Heathrow. Naopak ke kladům patří 88letá tradice nebo síť ziskových linek směrem do Ruska.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)