Čína zaznamenala pokles přebytku zahraničního obchodu

Peking – Růst čínského zahraničního obchodu zaznamenal v meziročním srovnání značný pokles. Přebytek bilance zahraničního obchodu prudce klesl o 35 procent na 14,5 miliardy USD (275,4 miliardy Kč). V říjnu činil 17 miliard USD. Zpomalil i dovoz do země, který stoupl o 22,1 procenta na 159,9 miliardy USD po růstu o 28,7 procenta v předchozím měsíci. Podle analytiků to může být důkaz slabší poptávky a Peking tak zřejmě bude muset podniknout další kroky k podpoře ekonomického růstu.

„Růst čínského vývozu klesl již třetí měsíc za sebou a to ukazuje, že Čína čelí riziku poklesu zahraničního obchodu,“ podotkl ředitel oddělení statistiky celního úřadu Čeng Jüe-šeng.Vývoz se v listopadu zvýšil o 13,8 procenta na 174,5 miliardy USD. Tempo růstu tak zpomalilo z říjnových 15,9 procenta a bylo nejnižší od února.

 Ke zpomalení růstu vývozu přispívá hlavně slabší poptávka z Evropy a USA. Přebytek obchodu se zeměmi Evropské unie se v listopadu snížil na 11,8 miliardy USD z 13 miliard v říjnu. Do Evropy směřuje 18,9 procenta čínského vývozu a vývoz do oblasti se meziročně zvýšil jen o pět procent. Mírně klesl i přebytek obchodu s USA na 19,45 miliardy USD. USA mají na celkovém vývozu země podíl 17,1 procenta.

Čína se zaměřuje na rozvíjející se ekonomiky

Peking se snaží podpořit domácí poptávku a omezit svoji závislost na stavebních investicích a vývozu, které jsou hlavním pohonem ekonomického růstu země. Současně se však ve vývozu zaměřuje na rozvíjející se ekonomiky, které by mohly vyrovnat snižující se poptávku z USA a Evropy, napsaly agentury AP a Reuters.

Údaje „potvrzují náš názor, že rizika zpomalení v čínské ekonomice rostou,“ uvedla ve své zprávě australská banka ANZ. Banka očekává, že růst ekonomiky zůstane blízko devíti procent. Ekonomický růst země za červenec až září již třetí čtvrtletí za sebou zpomalil a někteří ekonomové odhadují, že v příštím roce bude růst poprvé do roku 2001 nižší než devět procent.