Praha na seznamu TOP 10 míst, kde oslavit Silvestra

Praha - Prestižní turistický server gayot.com letos zařadil Prahu mezi deset nejzajímavějších míst světa, kde se dá oslavit příchod Nového roku. Metropole prý nabízí koncerty vážné hudby, tradiční trhy, ale i dostatek barů a diskoték. Díky levné koruně si pak cizinci mohou Prahu užít za méně peněz než loni, láká server. Praha se v žebříčku objevila na čtvrtém místě jako první neamerická lokalita, porazilo ji jen Las Vegas, Savannah a Niagarské vodopády. Z evropských středisek se v top 10 objevil např. řecký ostrov Rhodos, rakouský Kitzbühel nebo italské Benátky.

Do příchodu nového roku sice chybí ještě dvacet dní, objednávkové knihy pražských hotelů už ale většinou praskají ve švech. Podle mluvčího asociace cestovních kanceláří Jana Papeže letos do metropole dorazí odhadem 130-140 tisíc turistů. „Praha má dobré renomé, dá se tu propojit jak poznávání památek, tak zábava, a to je na silvestra podstatné,“ dodává Papež. Kromě hotelů se proto začínají zaplňovat i restaurace a hospody. 

Nejčastěji slaví konec starého roku v Praze turisté z Německa a Ruska. Právě Rusové zůstávají v metropoli déle, kromě Nového roku tu totiž slaví i pravoslavné Vánoce. Navíc u nás utratí i více peněz, zatímco průměrný turista utratí v metropoli za den asi sto eur, tak u Rusů je průměr třikrát vyšší. Obchodníci i hoteliéři si tak mnou ruce, letošní výdělky by mohly být nejvyšší za poslední čtyři roky. 

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Praha se nedávno umístila v prestižní desítce nejatraktivnějších metropolí i v jiném žebříčku. Společnost Roland Berger provedla průzkum mezi turisty a ti hodnotí českou metropoli jako devátou nejatraktivnější v Evropě. Nejlépe turisté hodnotí Paříž, Amsterdam a Řím.