Itálii čeká týden generálních stávek

Řím – Italský premiér Mario Monti bude čelit generální stávce odborových centrál, kterým se nelíbí plánovaná úsporná opatření. Ta mají státní kase přinést 750 miliard korun. Generální stávka proti vládním protikrizovým balíčkům bude probíhat v různých časových intervalech v průběhu celého následujícího týdne.

Plán premiéra Montiho, jak udržet třetí největší ekonomiku eurozóny při životě, zvedl odbory ze židlí. Nesouhlasí s náhlým prodloužením důchodového věku téměř o sedm let, s omezením sociálních výdajů ani se zvýšením daní. Po nedělním setkání s premiérem odboroví předáci potvrdili sérii úderů, kterými proti úsporným opatřením protestují. Itálii tak ode dneška čeká týden stávek, které organizují tři největší odborové organizace v zemi.

Přístavy, dálnice a hromadná doprava dnes budou stát tři hodiny. Stávkovat bude i průmysl včetně automobilky Fiat, která chce odstavit stroje na celých osm hodin. Novináři plánují zastavit tiskařské lisy na celou směnu, úterní deníky tedy nevyjdou. Stávka veřejné dopravy se uskuteční 15.-16. prosince. Zaměstnanci bank odejdou z práce odpoledne 16. prosince a státní úředníci zavřou úřady na celý den v pondělí 19. prosince. „Budeme zodpovědní. Naše podpora není o diskusi,“ reagoval na stávku Pier Bersani, italský europoslanec. „Naše rozpočtová omezení jsou zprávou pro Evropu,“ dodal.    

Je to nefér 

Odbory souhlasí s potřebou ozdravit veřejné finance, ale myslí si, že jsou Montiho plány nespravedlivé. Podle odborů budou mít úspory moc tvrdý dopad na zaměstnance, důchodce a slabší vrstvy společnosti. Oběti požadované na lidech s vyššími příjmy jsou prý mnohem menší. „Jsou tu nepochopitelné znaky nerovnosti,“ uvedla Susanna Camusso, šéfka největší odborové organizace v zemi. 

Giovanni D'Amato, businessman:

„Doufám, že všechny oběti budou rovnoměrné. Že nebudou některé vrstvy společnosti víc zatížené. Doufám, že donutí platit ty, kteří nyní neplatili.“

Cílem premiéra jsou vyrovnané rozpočty do roku 2013. Itálie se potýká s dluhovou krizí od poloviny roku. V posledních týdnech přesáhly desetileté italské dluhopisy kritickou sedmiprocentní úroveň, Monti proto 4. prosince představil soubor opatření, včetně důchodové reformy, zvýšení daně z nemovitostí, z obratu a daně z pohonných hmot. Italský dluh je vůbec největší v celé Evropě – 1,9 bilionu eur.

Řím: stávka proti úsporám (zdroj: ČT24)