Finanční manažeři v ČR mají nadprůměrné bonusy

Praha – Finanční manažeři v Česku jsou podle průzkumu Asociace profesních účetních ACCA nadprůměrně často odměňováni bonusy, zvýšení platu se ale loni dočkali jen dva z pěti. Finanční bonus dostalo 68 procent českých finančních profesionálů, což je o 15 procent více, než je průměr u jejich kolegů v zahraničí. ACCA zkoumala úroveň platů, kariérní plány a podmínky finančních manažerů ve 20 zemích včetně Česka.

„Finanční manažeři jsou u nás mnohem častěji než jejich zahraniční kolegové odměňováni bonusy. Častost zvýšení základních platů klesala již během let 2009 a 2010. Méně než polovina respondentů rovněž očekává vyšší plat v roce 2012. Nikdo však nepřipouští jeho pokles,“ uvedla ředitelka ACCA pro Česko, Slovensko a Maďarsko Kateřina Benešová.

Čtyřiačtyřicet procent z těch, kterým se loni zvýšil plat, dostalo nejméně šest procent navíc, dalším 24 procentům stoupl mezi třemi až šesti procenty.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že finanční manažeři v Česku jsou věrní svému povolání a mají ambiciózní plány, 88 procent z nich chce dál pracovat ve firemních financích a 76 procent by v budoucnu chtělo vést tým ve finančním oddělení. Přesto 53 procent si chce také založit vlastní firmu.

Devětašedesát procent finančních manažerů předtím pracovalo v jiném sektoru hospodářství a necelá třetina změnila obor. Téměř polovina z nich by ráda odešla za zkušenostmi do zahraničí a 39 procent by rádo pracovalo v poradenství. Podle ACCA finanční manažeři globálně pracují 44 hodin týdně, v Česku je to v průměru ještě o dvě hodiny více.

Vydáno pod